Πώς βρίσκουν οι αμερικανικές εκλογές τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας;

Φωτό: Shutterstock

Η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από το τούνελ της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου έξι χρόνια “ξεπάγωσε” εν πολλοίς τις εμπορικές/ επενδυτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.    

Εν συνεχεία, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βοήθησε έτσι ώστε να “ξεμπλοκάρουν” επενδυτικά κεφάλαια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ ακόμα και η διπλή κρίση (Covid- Ενέργεια), φαίνεται ότι λειτούργησε ως καταλύτης για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά, στο πεδίο της Ενέργειας- και όχι μόνο.    

Κατά την τελευταία Έκθεση του State Department για τις συνθήκες επενδυτικού κλίματος σε περισσότερες από 160 χώρες/οικονομίες, σε επίπεδο παγκόσμιας κατάταξης χωρών ως προς τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2011-2022 οι ΗΠΑ κατατάσσονται ως 8ος μεγαλύτερος επενδυτής, καθώς σειρά μεγάλων εταιρειών όπως οι Applied Materials, AWS, Cisco, Deloitte, Digital Realty, Google, J.P. Morgan, Meta, Microsoft, και Pfizer, υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις μεγάλης αξίας στη χώρα.

Η διμερής σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εξακολουθεί να διευρύνεται σε σειρά διαφορετικών πεδίων, όπως, μεταξύ άλλων, στους τομείς ενέργειας (ιδίως “πράσινης”), άμυνας, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, υπηρεσιών υγείας, ναυτιλίας, και τουρισμού.   

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ΗΠΑ το 2022 κατέλαβαν την 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ΑΞΕ στην Ελλάδα (μετά από τις, κατά σειρά, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία και Κύπρος), με επενδύσεις συνολικού ύψους 2,373 δισ. ευρώ, ενώ για το 2023 οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,253 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι ο 5ος σημαντικότερος προορισμός ελληνικών κεφαλαίων (μετά από τις, κατά σειρά, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία), με επενδύσεις συνολικής αξίας 829 εκ. Ευρώ.    

Υψηλή τεχνολογία    

Όπως αναφέρει η ειδική Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ξεχωρίζουν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, καθώς το 2023 το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες αφορούσε σε αμερικανικά κεφάλαια. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, ορισμένες των οποίων υπερέβησαν τα 100 εκατ. Ευρώ.   

  • Περί τα τέλη του 2023, η ελληνική εταιρεία InAccel, startup στο πεδίο τεχνολογίας επιταχυντών υλικού (FPGAs) σε περιβάλλον cloud, εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, την Intel. 
  • Την ίδια περίοδο, η ελληνική startup Mist.io πέρασε στην Dell, χάρη σε λύση για κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που ανέπτυξε 
  • Εντός του 2023 πέρασε στην Hewlett Packard Enterprise η Arrikto, ελληνική startup που δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης 
  • Έναν περίπου χρόνο νωρίτερα, η μητρική του Facebook, Meta, ενέταξε στην ομάδα της την Accusonus, οποία δραστηριοποιείται σε εφαρμογές επεξεργασίας ήχου, ενώ, προηγουμένως, η Microsoft είχε εξαγοράσει ελληνική καινοτομία της Softomotive, λύσης λογισμικού για αυτοματοποίηση εφαρμογών ρομποτικής έναντι περίπου 150 εκατ. Δολαρίων 
  • Η αμερικανική εταιρεία Movandi, με έδρα στο Irvine της Νότιας Καλιφόρνια, ίδρυσε στην Ελλάδα θυγατρική, τον Μάιο 2023, με σκοπό τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνολογίας 5G, σχεδιάζοντας μικροεπεξεργαστές και εξοπλισμό ασύρματων επικοινωνιών 
  • Χαρακτηριστική είναι η ιστορική συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας πληροφορικής BETA CAE Systems International AG από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Cadence Design Systems, για ποσό τάξης 1,24 δισ. Δολαρίων 

Το ενδιαφέρον    

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Ενέργεια, η τεχνολογία, οι υποδομές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου στην Ουάσιγκτον.    

Από αμερικανικής πλευράς εκτιμάται ότι μετά την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ- με κεφάλαια προερχόμενα και από την Development Finance Corporation) δηλαδή τον ομοσπονδιακό επενδυτικό βραχίονα των ΗΠΑ- υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας σε έργα υποδομής και ενέργειας, στους τομείς τεχνολογιών/πληροφορικής/επικοινωνιών, κ.ά.   

Aμερικανικές εταιρείες και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν, άλλωστε, το σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, το γεγονός ότι η οικονομία της αναμένεται να διατηρήσει θετική πορεία κατά τα επόμενα έτη, καθώς και τον ρόλο της χώρας ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σημαντικές δυνατότητές της ως κόμβου για το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές.   

ΣΧΕΤΙΚΑ