Τέλος (;) στις ιστορίες φορολογικής τρέλας

Shutterstock: 88studio

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος” λέει το ρητό και κάπως έτσι, με “τσουχτερά” πρόστιμα, που ξεκινάνε από τις 2.500 ευρώ, σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών  να βάλει τέλος στην ανευθυνότητα των υποτίθεται υπεύθυνων για την ομαλή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.    

Όταν πέρσι ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ ότι περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα γλιτώσουν από τον βραχνά των φορολογικών δηλώσεων, αφού αυτές θα προσυμπληρωθούν και θα υποβληθούν από την... υπηρεσία, οι περισσότεροι πανηγύρισαν για την ψηφιακή επανάσταση που ακουμπά, πλέον, τον σκληρό πυρήνα της γραφειοκρατίας.    

Ωστόσο, υπήρξαν κι εκείνοι που διατύπωσαν εξαρχής επιφυλάξεις, γνωρίζοντας και βιώνοντας από πρώτο χέρι τις “μαύρες” τρύπες του Δημοσίου.    

Λογιστές και φοροτεχνικοί βλέποντας κάθε χρόνο τα... μαργαριτάρια, που στέλνονταν από κρατικούς φορείς για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων αλλά και την αθέτηση των υποτίθεται δεσμευτικών προθεσμιών για την αποστολή αυτών των στοιχείων, περίμεναν την έκβαση της εγχειρήματος κι εν πολλοίς επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις τους.    

Χάρη στην προκλητική αδιαφορία αρμόδιων υπηρεσιών, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις είτε γέμισαν με λάθη είτε έμειναν με άδεια “κουτάκια” μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, “φρενάροντας” την όλη διαδικασία των δηλώσεων και τελικά σαμποτάροντας το project, αφού σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους υποχρεώθηκαν να υποβάλουν τροποποιητικές για να διορθώσουν όχι δικά τους σφάλματα, αλλά αβλεψίες και παραλείψεις του ίδιου του Κράτους.    

Ιστορίες φορολογικής τρέλας    

Τι να πρωτοθυμηθεί, άραγε, κανείς από τα περσινά... κατορθώματα των αρμόδιων υπηρεσιών, που υποτίθεται θα έπρεπε να έχουν αποστείλει όλα τα αναγκαία αρχεία στην ΑΑΔΕ μέσα στον Φεβρουάριο;    

  • Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).    
  • Μη ενημέρωση του συστήματος με το επίδομα τέκνου (Επιλύθηκε 1/5).    
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν συμπληρώθηκε (Επιλύθηκε μέσα Μαΐου).    
  • Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).    
  • Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων     
  •    Μη ενημέρωση του συστήματος με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).    
  •    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).    
  •    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησαν να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).    
  •    Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).    
  •    Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).    
  •    Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονταν στο Ε1     
  •    Δεν αναγνωρίζονταν οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.    
  •    Λανθασμένος υπολογισμός προκαταβολής σε επιχειρήσεις με έναρξη το 2023 (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).    
  •    Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269 (Επιλύθηκε 8 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.    
  •    Πολλοί αγρότες βρέθηκαν να φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.    
  •    Δεν είχε ενημερωθεί το σύστημα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023 (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου).     
  •    Δεν ενημερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023. (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου).     
  •    Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση.    
  •    Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρούσε το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολόγιζε τον φόρο, προσέθετε και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.    
  •    Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.    
  •    Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορούσε να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί το μπλόκαρε η ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού.     
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.    
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.    
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.    
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.    
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.    
  •    Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.    
  •    Υπήρξαν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.    

Οι “καμπάνες”   

Πλέον, όλα τα παραπάνω δεν θα συγχωρούνται στους αρμόδιους, καθώς η πρόθεση ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ είναι να λειτουργήσει από την επόμενη κιόλας χρονιά το δεσμευτικό “παράθυρο” για τις φορολογικές δηλώσεις: από 15 Μαρτίου ως 15 Ιουλίου, χωρίς καμία παράταση.    

Προφανές είναι ότι με λάθη ή καθυστερήσεις στα ηλεκτρονικά αρχεία π.χ. με τα κοινωνικά επιδόματα ή τις μισθοδοσίες ή τις συντάξεις των υπόχρεων, ο προγραμματισμός θα πάει... περίπατο. Κι έτσι από το 2025 θα πέφτουν πρόστιμα και μάλιστα όχι απρόσωπα, αλλά με ονοματεπώνυμο.     Οι... καμπάνες θα ηχούν για τους διοικητές Οργανισμών, τους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και τους υπευθύνους μισθοδοσίας , που είναι υπόχρεοι αποστολής δεδομένων στο Taxis, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.    

Και για να μη... χαθούν στο δρόμο οι ευθύνες και τα πρόστιμα, δημιουργείται ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά όλοι οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.    

Στη συνέχεια, ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, θα πέφτει πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.    

ΣΧΕΤΙΚΑ