Ελληνική Οικονομία: Μείωση του πληθωρισμού και ανάπτυξη «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2024 και το 2025

NEWSROOM
Ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης
Ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης / Φωτογραφία shutterstock

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να επεκτείνεται με ικανοποιητικό ρυθμό το 2024:Q2 (2,3% σε ετήσια βάση), ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ζώνης του ευρώ κατά μέσο όρο, σημειώνει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα από τις κορυφές του 2022 λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας το 2023, αλλά παραμένει σχετικά
αυξημένος στο 3,0% το 2024 λόγω των επίμονων αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών.

Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό το 2023, με τους ρυθμούς αύξησης να επιβραδύνονται κάπως το 2024.

Οιεξελίξεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν θετικές, με την απασχόληση να αυξάνεται και την ανεργία να μειώνεται σε μονοψήφια νούμερα. Η αποζημίωση ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση το 2024.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά το 2023, αλλά επιδεινώθηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2024 (κατά 1,3 €
δισ.)

Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, σημαντικά μεγαλύτερο από το 1,1% του στόχου, λόγω των υψηλότερων φορολογικών εσόδων καθώς και των χαμηλότερων πρωτογενών δαπανών. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 π.μ.
σε σύγκριση με το 2022 στο 161,9% του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και του αυξημένου πληθωρισμού.

Μετά τη συγκράτηση κατά τη διάρκεια του 2023, η αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις έχει ανακάμψει έντονα. Ο ρυθμός αύξησης των οικιακών καταθέσεων επιβραδύνθηκε το 2023-2024, υπό την αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού και της υποκατάστασης των καταθέσεων από άλλα
επιλογές αποταμίευσης.

Αφού αυξήθηκαν αισθητά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα spreads υποχώρησαν, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων μετριάστηκε από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Morningstar-DBRS άλλαξαν τις προοπτικές της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχαν αποδώσει στην Ελλάδα (Ba1 και BBB-low, αντίστοιχα) σε θετική από σταθερή, επικαλούμενοι την αυξημένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και τη δημοσιονομική ισχύ του κράτους, η οποία διευκολύνει την περαιτέρω μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Προβλέψεις

Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τις προβολές της ΤτΕ, στο πλαίσιο των προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Σεπτεμβρίου 2024,
η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί οριακά το 2024 και το 2025 κυρίως λόγω των επενδύσεων, υποστηριζόμενη από τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ιδιωτική κατανάλωση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω σε 3,0% το 2024, λόγω της περαιτέρω μείωσης των ρυθμών πληθωρισμού των τροφίμων, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών.

Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2024 αναμένεται να είναι ελαφρώς επεκτατικός, λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΜΕ.

Κίνδυνοι

Η επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή αποτελεί μείζονα καθοδικό κίνδυνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα και ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ