Απόψε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's - Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Φωτο: AP Images

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. H Moody's είναι η μοναδική εκ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα.

Ο νέος γύρος αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS και ακολουθούν η Standard and Poor's στις 18 Οκτωβρίου, η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου 2024.

Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, στην κατηγορία Ba1, η οποία βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στις 15 Μαρτίου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στην κατηγορία Ba1, η οποία βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (stable outlook) και είχε σημειώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις των θεσμών και της διακυβέρνησης, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα.

Τα τρία σενάρια

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody's.

Στο πρώτο και πιο ευνοϊκό, ο διεθνής οίκος θα δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται επί της ουσίας για διπλή αναβάθμιση, καθώς αυτή την στιγμή η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές.

Το δεύτερο σενάριο - επίσης θετικό - είναι ο οίκος να μην δώσει μεν την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα αλλά να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές.

Το τρίτο σενάριο -ούτε θετικό ούτε αρνητικό- είναι να διατηρήσει η Moody's σταθερή την αξιολόγησή της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς,  η επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σαν να έχουν ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα.

Το στέλεχος του οίκου, Colin Ellis, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, άνοιξε ένα παράθυρο για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's, αποφεύγοντας ωστόσο να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.

Τι θα δώσει η επενδυτική βαθμίδα

Αν καιτα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας αντιμετωπίζονται διεθνώς πλέον σαν επενδυτική βαθμίδα, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον «σκληρό» των οίκων αξιολόγησης Moody's, θα δώσει άλλον αέρα στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

Επίσης, θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου και θα έμπαινε στα «ραντάρ» των επενδυτών του αμερικανικού οίκου, καθώς θα έχουν λάβει το «σήμα» ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Αναβάθμιση του outlook από την DBRS

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επιβεβαίωσε εκ νέου την προηγούμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου το BBB (low) για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.

Ο οίκος αξιολόγησης είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB (high).

Η έκθεση της DBRS επισημαίνει την πρόοδο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Το ρυθμό ανάπτυξης που είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ. Τις θετικές εκτιμήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τη μείωση του δημοσίου χρέους που - όπως αναφέρεται - στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα είναι από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη σύγχρονη εποχή. Αλλά και την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ