Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας -Εμπροσθοβαρές και πιο δίκαιο

Shutterstock: Victoria Labadie

Στις αλλαγές που επίκεινται στο επίδομα ανεργίας αναφέρθηκε την Δευτέρα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στην ΕΡΤ η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι οι αλλαγές στην φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εμπροσθοβαρές και πιο δίκαιο

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι θα υπάρξουν δύο σημαντικές δομικές αλλαγές οι οποίες θα κάνουν το επίδομα ανεργίας «πιο δίκαιο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες της επιδότησης και στην συνέχεια θα μειώνεται ώστε να παρακινεί τον άνεργο να βρει εργασία.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. «Διαφορετικό επίδομα θα παίρνει ένας εργαζόμενος μερικής από ένα εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης» , δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας σημείαωσε ότι κάτα πάσα πιθανότητα θα έχουμε συγχώνευση του τακτικού επιδόματος με το μακροχρόνιο, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και24 μήνες.

Επιπρόσθετα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στο ατομικό σχέδιο που καταρτίζει ο υποψήφιος σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. Στην περίπτωση που κάποιος άνεργος απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας τότε διακόπτεται και η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στο εποχικό επίδομα ανεργίας, για το οποίο εξτάζονται επίσης πιθανές αλλαγές.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2019 κάτω από το 10%. «Για πρώτη φορά, με επιβεβαιωμένα στοιχεία, η ανεργία έπεσε στο 9% από το 2019. Αυτό δεν συνιστά εφησυχασμό, δεν σημαίνει ότι, επειδή πιάσαμε μονοψήφιο νούμερο, έχουμε λύσει τα ζητήματα.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα, για να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την απασχόληση τώρα που φτάνουμε στο σκληρό πυρήνα της ανεργίας», σχολίασε η κα Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι οι επόμενες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι στοχευμένες και θα εστιάζουν σε κατηγορίες που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ