Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες, ένα μεγάλο σκαλί παραπάνω για την Ελλάδα
Η εξειδίκευση των κυβερνητικών ανακοινώσεων από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στο ertnews.
Παρά ταύτα, η συνέντευξη ξεκίνησε από τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις όλα τα επεισόδια του σίριαλ, δεν είναι εύκολα αντιληπτό αν υπάρχουν προσωπικοί πολιτικοί διαγκωνισμοί, αν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο», ήταν το σχόλιό του.
Για τη ΔΕΘ είπε πως παρουσιάστηκε ένα συνολικό σχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, επίσης ο πρωθυπουργός περιέγραψε «πώς θα φθάσουμε το 2027 ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ζωή και ευημερία για όλους μας, και η χώρα μας να ανέβει ένα μεγάλο σκαλί».
Αφού παρατήρησε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει συνολική πρόταση διακυβέρνησης από αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση», έκανε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας: «Ο μεγάλος αντίπαλος για την κυβέρνηση είναι τα προβλήματα, είναι πώς θα αντιμετωπίσεις τις διαρθρωτικές αδυναμίες αλλά και να σχεδιάσεις καλύτερα το μέλλον γιατί οι προκλήσεις είναι σημαντικές».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Θ. Κοντογεώργης δήλωσε πως «αν υπάρχουν στιβαρές προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπάρχει πεδίο, και στη Βουλή, και στη δημόσια σφαίρα, αυτές να συζητηθούν». Όμως, συμπλήρωσε, «περάσαμε πολλές δυσκολίες και με ευθύνη του κόμματος που περνά σήμερα μια κρίση».
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σαββατόβραδο υπενθύμισε τι είχε εξαγγείλει το 2023, με την ταυτόχρονη επισήμανση τι έχει γίνει από τότε. «Περάσαμε κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν βυθίσει, και την κοινωνία και την οικονομία: και η πανδημία και η ενεργειακή κρίση ήταν δύσκολες κρίσεις».
Διαρθρωτική και σταθερή αύξηση εισοδημάτων
Ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε επίσης: «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει διαρθρωτική και σταθερή αύξηση εισοδημάτων και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός». Και, μολονότι «δεν έχουμε φθάσει στο ιδεατό σημείο», υπάρχουν πολιτικές ανάκτησης εισοδήματος. Κάλεσε δε, την αντιπολίτευση «να μας πει από πού θα βρεθούν επιπλέον χρήματα, αν θα κόψουμε αμυντικές δαπάνες ή κοινωνικές δαπάνες».
Και, σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός επιμένει στο ζήτημα της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων». Εξάλλου, «οι αυξήσεις θα μείνουν, ο πληθωρισμός σιγά σιγά υποχωρεί, οι τιμές θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, προφανώς αυτό παίρνει ένα χρόνο», είπε ο υφυπουργός και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για ενίσχυση των πιο ευάλωτων, χαμηλοσυνταξιούχων, γονιών κ.α. Όπως και παρέπεμψε σε επικείμενη κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας, και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την εξειδίκευση αυτών των οικονομικών μέτρων που αφορούν την εργασία και το δημογραφικό.
Για το χώρο της υγείας, ανέφερε ότι έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις στην τετραετία, εμπροσθοβαρώς οι 6.500 από αυτές. Επιπροσθέτως, «από το 2019 η κυβέρνηση αύξησε κατά 30% τις δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Εν κατακλείδι, «η υγεία είναι προτεραιότητα».
Αλλάζοντας θέμα, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι «η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, η μεγαλύτερη σύγχρονη καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας και συνέβη σε μια μεγάλη περιοχή».