Στενός «κορσές» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν διά της... πλαγίας

EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Φουσκωμένες» ή μάλλον «παραφουσκωμένες» δαπάνες και τζίροι που παραπέμπουν σε... ανειδίκευτους εργάτες, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος στο... «βασίλειο» της φοροδιαφυγής.    

Την ώρα, λοιπόν, που επαγγελματίες (πρωτίστως) κι επιχειρήσεις (δευτερευόντως) παίρνουν θέση σιγά- σιγά εν όψει της ΔΕΘ, αναμένοντας τις ανακοινώσεις για το πώς και πόσο θα αλλάξει το σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ εργάζονται πυρετωδώς για το επόμενο μεγάλο στοίχημα, που στόχο έχει να κλείσει μια από τις μεγαλύτερες «πληγές».

Τα απολογιστικά στοιχεία του 2023 έδειξαν ότι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσαν τζίρους 47,7 δισ ευρώ αλλά τελικά φορολογήθηκαν για καθαρά κέρδη 5,2 δισ ευρώ. Πώς έγινε αυτό το... μαγικό; Πολύ απλά, οι επαγγελματικές δαπάνες που δηλώθηκαν, προσγείωσαν τα φορολογητέα έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.    

Ανάλογη είναι η εικόνα κι από την επεξεργασία των δηλώσεων των νομικών προσώπων, έστω κι αν τα κέρδη για τα οποία φορολογήθηκαν ήταν μεγαλύτερα από αυτά του 2022. Η ουσία είναι ότι το σύνολο των επιχειρήσεων, δήλωσε τζίρους 424,8 δισ ευρώ, αλλά τα φορολογητέα κέρδη περιορίστηκαν σε μόλις 25,2 δισ ευρώ. Ένα ακόμα στοιχείο, που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά; Σε μια καλή χρονιά, οι ζημιές που δηλώθηκαν ήταν περισσότερες και συγκεκριμένα έφτασαν στα 37,6 δισ ευρώ έναντι 36 δισ ευρώ το 2022.     

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση, με βάση την οποία από την επόμενη χρονιά, πέρα από τα έσοδα, όλες οι δαπάνες θα πρέπει να περνάνε υποχρεωτικά από το myDATA. Με πολύ απλά λόγια, ό,τι δεν θα είναι περασμένο στα ηλεκτρονικά βιβλία επαγγελματιών- επιχειρήσεων, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν.    

Ο στόχος είναι μετά από μια μεταβατική χρονιά, όπως η φετινή, όπου αναγνωρίζονται αποκλίσεις, του χρόνου να αναγνωρίζονται περιορισμένες (5%) μόνο αναφορικά με τις δαπάνες. «Κλειδί» του σχεδιασμού είναι το ότι στο τέλος της ημέρας, οι φορολογικές δηλώσεις επαγγελματιών- επιχειρήσεων, δεν θα είναι μόνο προσυμπληρωμένες αλλά και «κλειδωμένες», χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Προφανές είναι ότι οι τεχνικές παράμετροι ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι εξαιρετικά απαιτητικές.    

Οι τζίροι    

Οι φετινές δηλώσεις θα τροφοδοτήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και με στοιχεία για τους τζίρους συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας.    

Στα περσινά στοιχεία εμφανίζονται μηχανικοί με ακαθάριστα έσοδα 28.349 ευρώ, αρχιτέκτονες με 18.765 ευρώ, μεσίτες με 15.733 ευρώ, γυμναστήρια με 16.605 ευρώ, κομμωτήρια με 15.156 ευρώ, εργαστήρια επισκευών ηλεκτρονικών ειδών με 11.949 ευρώ, δικηγόροι με 22.890 ευρώ, γραφεία μετακομίσεων- μεταφορών με 17.771 ευρώ, βιντεοκλάμπ με 9.738 ευρώ, γραφεία δημοσίων σχέσεων με 23.414 ευρώ, λιανεμπόριο ρούχων σε πάγκους λαϊκών αγορών με 5.926 ευρώ, ταξί με 16.281 ευρώ, συνεργεία με 20.782 ευρώ, υδραυλικοί με 29.463, μαραγκοί με 32.913 ευρώ, ηλεκτρολόγοι με 32.635 ευρώ και πάει λέγοντας.    

Και μιλάμε για τον μέσο όρο ανά κλάδο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κατά περίπτωση “φουσκωμένες” δαπάνες, που ρίχνουν τα φορολογητέα έσοδα. Για παράδειγμα, 29.775 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 37.777 ευρώ, αλλά το μέσο καθαρό εισόδημα είχε διαμορφωθεί στα 6.860 ευρώ.     Όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμηθούν, πριν ληφθούν οι αποφάσεις για τις όποιες παρεμβάσεις στο σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης. Αυτό που διαβεβαιώνουν, πάντως, αρμόδιες πηγές είναι ότι αν δεν κλείσουν οι «τρύπες», το σύστημα δεν πρόκειται να αποσυρθεί, έστω κι αν τροποποιηθεί...  

ΣΧΕΤΙΚΑ