Σκέρτσος: Οικονομική ανάπτυξη και κράτος δικαίου συμβαδίζουν

NEWSROOM
Άκης Σκέρτσος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Άκης Σκέρτσος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας για την έκτακτη φορόλογηση στα διυλιστήρια

Με αφορμή τη σημερινή Έκθεση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα του κράτους δικαίου.

«Για μας η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η μεγέθυνση της οικονομίας συμβαδίζει με το κράτος δικαίου. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι μια ανοιχτή, αξιόπιστη οικονομία που υποδέχεται επενδύσεις, αν έχεις μια δικαιοσύνη που καθυστερεί, αν έχεις ατροφικούς θεσμούς, αν υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά. Εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούμε μια συστηματική και επίπονη προσπάθεια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε αυτούς τους κρίσιμους δείκτες», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του και συνέστησε, αμέσως μετά, «να μιλάμε με βάση αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όχι με βάση Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που μπορεί να έχουν και άλλες σκοπιμότητες που υποκινούν τις δικές τους εκθέσεις. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι από τις 49 συστάσεις που είχαν γίνει στην Ελλάδα, οι 38 έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει πετύχει το υψηλότερο σκορ συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Δεν τελειώνει εδώ η δουλειά μας».

Κληθείς να σχολιάσει τον έλεγχο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη με βάση το ελληνικό Σύνταγμα», και μάλιστα «αυτό αποτελεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου». Ζήτησε δε, «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Για το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, σημείωσε ότι «οι εκλογές έχουν στείλει συγκεκριμένα μηνύματα, οι πολίτες έχουν μιλήσει είτε με την ψήφο τους είτε με την αποχή τους, τα μηνύματα αυτά έχουν αποκωδικοποιηθεί από την κυβέρνηση», διαβεβαίωσε. Εξ ου, προσέθεσε, και οι πρώτες κινήσεις, ο ανασχηματισμός.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη φορολογία των διυλιστηρίων, παρατήρησε ότι αυτό στέλνει «ένα συγκεκριμένο μήνυμα: ότι είμαστε μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς δογματισμούς. Όταν καταγράφονται υπερκέρδη που είναι ασυνήθιστα σε σχέση με την κανονική πορεία κερδών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να επιβάλει και έκτακτη φορολογία, ώστε τα κέρδη αυτά να αναδιανεμηθούν σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Στο ερώτημα, «γιατί τώρα» επεβλήθη η συγκεκριμένη φορολογία, απάντησε ότι η κυβέρνηση περίμενε τα τελικά στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων: Συγκεκριμένα, «προέκυψε κερδοφορία σε καθαρή βάση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συνήθως η κερδοφορία στο συγκεκριμένο κλάδο ήταν περίπου στο μισό ή και κάτι λιγότερο».

Επιπλέον, η εν λόγω φορολογία κινήθηκε στο ύψος του 33% γιατί «τόσο επιβάλλαμε και την προηγούμενη φορά», ακόμη «πάνω κάτω αυτό είναι το φάσμα των συντελεστών φορολόγησης που επιβάλλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επειδή η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα, θα ήταν παράλογο να πάμε σε υψηλότερο (φόρο), θα ήταν σαν να φορολογούμε τις εξαγωγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ