«Γκρίνιες» για Servicers και πλειστηριασμούς από τις Βρυξέλλες

Φωτογραφία: Shutterstock

Η έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους (ξανα)έδωσε επιχειρήματα, για να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την Αθήνα.

Καλοδεχούμενη είναι από τις Βρυξέλλες η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο δεν κρύβουν, πλέον, την όχι και τόσο διπλωματική ενόχληση τους για το πόσο γρήγορα κι αποτελεσματικά διαχειρίζονται οι Servicers το «βουνό» των προβληματικών χαρτοφυλακίων, με δεδομένο ότι η «σκιά» τους παραμένει βαριά πάνω από την οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι τα… σκάγια από τα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παίρνουν μόνο τους Διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων αλλά και τις Ελληνικές Αρχές που δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα τα «αγκάθια», όπως οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, μέχρι το τέλος του 2023, οι Servicers ήταν υπεύθυνοι για την εξυπηρέτηση χρέους ύψους 69,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένων των απαιτήσεων εκτός ισολογισμού) και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι συνεχίστηκε η υποαπόδοση (σε σύγκριση με τα αρχικά επιχειρηματικά σχέδια) διαφόρων χαρτοφυλακίων που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Που εντοπίζονται αρρυθμίες; Κατά την Κομισιόν, αυτή η υποαπόδοση είναι κυρίως αποτέλεσμα των χαμηλών ανακτήσεων από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων λόγω της αναστολής των διαδικασιών εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος.

Οι καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, το υψηλό ποσοστό ανεπιτυχών πλειστηριασμών και η μη ρευστοποιήσιμη δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνουν επίσης τη διαδικασία.

Πλειστηριασμοί

Τα τελευταία στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν ήδη προγραμματιστεί 11.639 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 4.645 αφορούν σε κατοικίες.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν κάθε λόγο να αμφιβάλλουν ότι αυτός ο αριθμός είναι πραγματικός. Η αλήθεια είναι ότι αν «σκαλίσει» κανείς τα παραπάνω στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι ήδη 624 από τους παραπάνω πλειστηριασμούς έχουν ανασταλεί, ενώ είναι βέβαιο ότι όσο προχωράνε οι μήνες, αυτός ο αριθμός θα ανεβαίνει.

Η έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους (ξανα)έδωσε επιχειρήματα, για να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την Αθήνα. Ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και τέλους Φεβρουαρίου 2024 παρουσίασε πτωτική τάση (7.910 τον Νοέμβριο 2023, 5.529 τον Δεκέμβριο 2023, 5.222 τον Ιανουάριο 2024 και 4.312 τον Φεβρουάριο 2024), ενώ το ποσοστό των αναστολών κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πρόβλημα. Για τις δημοπρασίες που διενεργήθηκαν, το ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών υπερβαίνει σταθερά και σημαντικά εκείνο των επιτυχημένων (58% έναντι 42% τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, 57% έναντι 43% τον Οκτώβριο του 2023, 61% έναντι 39% τον Δεκέμβριο του 2023, και 66% έναντι 34% τον Φεβρουάριο του 2024).

Οι ελληνικές Αρχές έχουν αναθέσει σε ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εκπονήσει νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο μιας επικείμενης σειράς τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές από τη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που σχετίζονται με ακίνητα, οι ανεπάρκειες στην έξωση ενοικιαστών, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των ακινήτων, η μη διαθεσιμότητα στην πλατφόρμα πιστοποιητικών, αδειών και σχεδίων σχετικών με το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται, καθώς και οι υπερβολικές καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών
μετά τον πλειστηριασμό (συχνά ορίζονται ημερομηνίες εκδίκασης πέραν του 2030) και στην καταχώριση των συναλλαγών στο κτηματολόγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ