«Κόλλησε» το IRIS στους επαγγελματίες

Κίνηση των πολιτών στα μαγαζιά της Ερμού/ Φωτογραφία Eurokinissi

Το γεγονός ότι δεν απαλλάσσονται από τις τραπεζικές προμήθειες, όπως συμβαίνει με τους καταναλωτές, φαίνεται ότι δεν ενθάρρυνε τους επαγγελματίες να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία IRIS. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γλιτώσουν τα προβλεπόμενα, τσουχτερά πρόστιμα, που θα αρχίσουν να «πέφτουν» από την 1η Ιουλίου, καθώς επί του παρόντος στο υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν μια ακόμα παράταση.

Απομένοντας «σκάρτες» δέκα ημέρες ως την καταληκτική προθεσμία, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Οικονομικών- Ανάπτυξης, τα στοιχεία της ΔΙΑΣ δείχνουν ότι μόλις 291.643 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία IRIS κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περίπου άλλοι τόσοι κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Το οξύμωρο είναι ότι η υπηρεσία, αν και δεν τους απαλλάσσει από προμήθειες, τους διευκολύνει ως προς την ταχύτητα των συναλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές της Περιφέρειας, όπου το σήμα του Ίντερνετ είναι αδύναμο και δυσκολεύει τις συναλλαγές με POS, το IRIS είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο, υποκαθιστώντας ακόμα και τα μετρητά.

Οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα, καθώς οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση. Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και
ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Από την άλλη, το IRIS είναι «φορτωμένο» στα κινητά 2.647.528 καταναλωτών κι αυτό είναι που κάνει το υπουργείο Οικονομικών να μην επιθυμεί μια ακόμα παράταση για τους επαγγελματίες. Άλλωστε, ο Κ. Χατζηδάκης έχει ξεκινήσει προ πολλού το pressing και προς τις τράπεζες, έτσι ώστε το όριο των συναλλαγών με IRIS, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, να ανέβει στα 1.000 ευρώ, προκειμένου να ωφεληθούν ακόμα περισσότερο οι καταναλωτές.

Οι «καμπάνες»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την 1η Ιουλίου, θα αρχίσει το στενό μαρκάρισμα στους «ξεχασιάρηδες” επαγγελματίες κι από τη ΔΙΜΕΑ κι από κλιμάκια των Περιφερειών κι από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Το προβλεπόμενο πρόστιμο δεν είμαι μικρό: 1.500 ευρώ.

Για όσους ακούσουν την «καμπάνα» και δεν θέλουν να μπλέξουν με ενδικοφανείς προσφυγές (προθεσμία 30 ημερών) το πρόστιμο μπορεί να «κουρευτεί» στο μισό αν:

α) εντός 30 ημερών και πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβούν σε καταβολή του προστίμου

β) εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσoyn στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση του IRIS

Σημειωτέον ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του IRIS είναι η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, όπου οι επιτηδευματίες αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Η μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ