Στα δίχτυα της OLAF απάτες δισεκατομμυρίων ευρώ - Οι ελληνικές υποθέσεις που ασχολήθηκε
Πεδίο δόξης λαμπρόν βρίσκουν τα απανταχού κυκλώματα αετονύχηδων στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις ειδικές ενισχύσεις, όπως προκύπτει από την απολογιστική Έκθεση της OLAF για την περασμένη χρονιά.
Εκτός από τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν καταλήξει σε λάθος χέρια, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης παρακολούθησε τα ίχνη διακινητών, παραποιητών/απομιμητών και προσώπων που διαπράττουν τελωνειακές απάτες, συνέβαλε στην επιβολή των μέτρων εμπορικής άμυνας της ΕΕ και των κυρώσεων για τη στήριξη της Ουκρανίας και συνέχισε να αναπτύσσει πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση των εξελισσόμενων μορφών απάτης.
Η OLAF διερεύνησε επίσης υποθέσεις στις οποίες υπήρχαν υπόνοιες για παραπτώματα από το προσωπικό ή τα μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ο συνολικός απολογισμός είναι αρκούντως εντυπωσιακός, αν και μοιάζει να είναι η κορυφή του παγόβουνου:
- συνέστησε την ανάκτηση ποσού 1,04 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ
- απέτρεψε την αδικαιολόγητη δαπάνη 209,4 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ
- περάτωσε 265 έρευνες, εκδίδοντας 309 συστάσεις παρακολούθησης προς τις αρμόδιες εθνικές και ενωσιακές Αρχές
- κίνησε 190 νέες έρευνες, κατόπιν 1 178 προκαταρκτικών αναλύσεων που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονες της OLAF
- ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 79 υποθέσεις με πιθανά ποινικά αδικήματα
Ελληνικές υποθέσεις
Η OLAF διερεύνησε -και επιβεβαίωσε- ισχυρισμούς ότι δύο εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" δεν είχαν την ικανότητα να εκπληρώσουν τα έργα της ΕΕ που τους είχαν ανατεθεί.
Μετά από ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων στην Ελλάδα και την Κύπρο, η OLAF ανακάλυψε μακρύ κατάλογο παρατυπιών που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες. Αυτές περιλάμβαναν τη δημιουργία συστημάτων μίζας, πλασματικές δαπάνες και παραβιάσεις των όρων επιχορήγησης. Αποδείχθηκε ότι οι δύο εταιρείες, στις οποίες ανατέθηκαν τα εν λόγω έργα διοικούνταν στην πραγματικότητα από ένα άτομο που χρησιμοποιούσε αχυράνθρωπους για να πραγματοποιήσει την απάτη.
Η OLAF αποκάλυψε πολλαπλά συστήματα που περιστρέφονταν γύρω από τον διαχειριστή, τα οποία περιλάμβαναν σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν σχεδόν όλοι συγγενείς ή στενοί φίλοι του διαχειριστή- μέρος του μισθού του υπαλλήλου καταβαλλόταν πίσω στον διαχειριστή ως μίζα- και οι δικαιούχοι κατέβαλαν σημαντική αμοιβή επιτυχίας στον διαχειριστή.
Η ίδια η φερόμενη απάτη επηρέασε περίπου 20 έργα της ΕΕ και η OLAF συνέστησε την ανάκτηση ποσού λίγο κάτω από 8,5 εκατ. ευρώ. Η OLAF εξέδωσε επίσης πολλαπλές συστάσεις - οικονομικές, διοικητικές και δικαστικές.
Οι εργασίες της OLAF συμβάλλουν, επίσης, στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου ψυκτικών αερίων (F-αέρια), όπως οι υδροφθοράνθρακες, οι οποίοι αντικατέστησαν τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Δεδομένων των κινδύνων που εγκυμονούν για το στρώμα του όζοντος, η ΕΕ εξέδωσε κανονισμό για τη μείωση της ποσότητας των υδρογονανθράκων που κυκλοφορούν και σε μια από τις σχετικές έρευνες ενεπλάκη και η Ελλάδα.
Η OLAF συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τα μη εγκεκριμένα HFO που διακινούνται στην ελληνική αγορά, μοιράζοντας τα ευρήματά της με τη ΔΙΜΕΑ, που είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση των παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε κοινή έρευνα με την Ελληνικά Τελωνεία, την Αστυνομία και τη ΔΙΜΕΑ με με την υποστήριξη του κατόχου των δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15,6 τόνοι παράνομων αερίων.