Πλώρη για δεύτερη έκδοση ομολόγων ως τον Μάιο
Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει στην αγορά ομολόγων το Δημόσιο με στόχο να αντλήσει 2 δισ. ευρώ με 5ετείς τίτλους, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήδη προετοιμάζει την επόμενη έκδοση, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους.
«Είμαστε έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει στο economistas πηγή που έχει άμεση γνώση της προετοιμασίας για την έκδοση 5ετούς ομολόγου. «Θα πρέπει να καταρρεύσει το σύμπαν για να μη βγούμε», συμπληρώνει η ίδια πηγή, με φόντο τις πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο που αναφέρουν ότι αναχωρώντας οι ξένοι τεχνοκράτες από την Αθήνα την Παρασκευή, με έναν εύσχημο τρόπο θα κλείσουν το μάτι στην εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα AMFAs- SMPs, για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του 5ετούς είχε ξεκινήσει από τη δημοσιοποίηση του πλάνου έτους από τον ΟΔΔΗΧ κι αφού είχαν προηγηθεί πυρετώδεις επαφές σε εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και funds στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση; «The sooner, the better. Να προλάβουμε τις εκλογές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποκαλύπτοντας έτσι ότι αμέσως μετά από την επικείμενη έκδοση, θα ξεκινήσουν διεργασίες για το επόμενο ομόλογο.
Παρά το ότι ο πολιτικός χρόνος δείχνει, πάντως, να τρέχει με τρελούς ρυθμούς, στον ΟΔΔΗΧ δεν δείχνουν να βιάζονται, γνωρίζοντας ότι το «μασάζ» στους επενδυτές θα πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για προσφυγή στις κάλπες το Μάιο, εκτιμάται ότι μόλις και μετά βίας θα έχει προετοιμαστεί το έδαφος για μια 2η έκδοση.
Ο ΟΔΔΗΧ επιμένει στο σχεδιασμό του για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εκδόσεων, με στόχο την άντληση ως και του 60% των ζητούμενων κεφαλαίων για το 2019 μέσα στο πρώτο τετράμηνο. Δεδομένου ότι έχει τεθεί στόχος να αντληθούν φέτος έως και 7 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθούν δύο εκδόσεις τίτλων μέσα στο πρώτο τετράμηνο, με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ από καθεμιά.
Ως καταλύτης αυτής της 2ης έκδοσης μπορεί να θεωρηθεί και η αναμενόμενη- εκτός απροόπτου- αναβάθμιση από τη Moody’s την 1η Μαρτίου, η οποία πιθανότατα θα είναι και η τελευταία του Οίκου για το 2019.
Όσον αφορά στις ανακοινώσεις από τη Fitch στις αρχές Φεβρουαρίου, στην ελληνική πλευρά δεν αναμένουν κάποια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ήδη ο Οίκος έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο, δίνοντας μάλιστα μέχρι τώρα την υψηλότερη βαθμολογία (ΒΒ-).
Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζητούμενο ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Όσο για την τιμολόγηση του ομολόγου, με δείκτη την απόδοση του 4ετούς πλέον ομολόγου, σε συνάρτηση με την αντίστοιχη απόδοση του 6ετούς πλέον ομολόγου, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,8%.