Έλεγχος και στους αδιάφθορους της ΑΑΔΕ

Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ - ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Ποιοι είναι οι αδιάφθοροι, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της νεοσύστατης Επιτροπής Ελέγχου;

Το Σωτήριον έτος 2021, η ελληνική Βουλή ψήφισε τον νόμο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση».

Προφανής στόχος, η θεσμοθέτηση διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου, για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς, που συχνά- πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνονται σε Εκθέσεις Ανεξάρτητων Αρχών.

«Μικρή» λεπτομέρεια, η πρόβλεψη σύστασης Επιτροπών Ελέγχου, που ουσιαστικά πρέπει να εποπτεύουν τους αδιάφθορους, δηλαδή τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχε ενεργοποιηθεί τέτοια Επιτροπή για το υπ’ αριθμόν ένα «ευαίσθητο» πεδίο του Δημοσίου: τη Φορολογική Διοίκηση.

Η πρωτοφανής υπόθεση στη Χαλκίδα αναμφίβολα ταρακούνησε για τα καλά τα νερά και εντός της ΑΑΔΕ, καθώς ανέδειξε τα «τρωτά» της Αρχής. Οι Ράμπο των Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβαν να «χτενίσουν» τον βίο όλων των εμπλεκομένων, να «ξετινάξουν» όσους φακέλους υποθέσεων κριθεί αναγκαίο, να διενεργήσουν διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας. Λίγα 24ωρα πριν σκάσει η «βόμβα» στη Χαλκίδα, ο Γ. Πιτσιλής είχε υπογράψει Απόφαση, για την ενεργοποίηση του νόμου του 2021, σαν να διαισθανόταν ότι έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων.

Οι Ελεγκτές για τους αδιάφθορους

Σύμφωνα με την Απόφαση, η Επιτροπή Ελέγχου απαρτίζεται από τρία μέλη, εκ των οποίων ένα τουλάχιστον απαιτείται να διαθέτει κατ’ ελάχιστον διετή ελεγκτική εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. «Κλειδί» της λειτουργίας της είναι ότι τα μέλη της δεν μπορούν να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ΑΑΔΕ.

Η αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου είναι πολύ συγκεκριμένη: εγγυάται την ανεξαρτησία της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ, παρακολουθεί τις εργασίες της, διασφαλίζει την ποιότητα του έργου της.

Αν και ο Κανονισμός Λειτουργίας της εγκρίνεται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνει υπόψη τα Πρότυπα για την Επαγγελματική Εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, το Πλαίσιο Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής COSO (Committee of Sponsoring Organisations of the Treadway Commission) και τις βέλτιστες πρακτικές, που διαμορφώνονται από φορείς, όπως η Επιτροπή COSO και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕ).

Ποιοι είναι οι αδιάφθοροι των Εσωτερικών Υποθέσεων

Ποιοι είναι, όμως, οι αδιάφθοροι, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της νεοσύστατης Επιτροπής Ελέγχου;

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στελεχώνεται από Οικονομικούς Επιθεωρητές και διενεργεί ελέγχους του «πόθεν έσχες», δηλαδή της περιουσιακής κατάστασης, ως εξής:

  • Στοχευμένους ελέγχους ή δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με κριτήρια
  • Σε υπαλλήλους για τους οποίους περιέρχεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οποιαδήποτε πληροφορία που περιέχει στοιχεία που δύνανται να προκαλέσουν βάσιμες υπόνοιες αδικαιολόγητης μεταβολής της υφιστάμενης περιουσιακής κατάστασής τους
  • Σε υπαλλήλους για τους οποίους, διενεργείται έρευνα, προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση ή ΕΔΕ.

Μετά το πέρας του ελέγχου εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις του νόμου και συντρέχει περίπτωση καταλογισμού, συντάσσεται σχετική έκθεση η οποία αποστέλλεται στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν ανακύπτει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στο αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης όργανο.

Την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν 33 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και 48 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων. Από τους ανωτέρω 81 ελέγχους, δεν δικαιολογείται απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για 9 υπαλλήλους και οι σχετικές υποθέσεις διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στη ΔΔΑΔ για την πειθαρχική δίωξή τους και στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για ποινική αξιολόγηση.

Επιπλέον, η Διεύθυνση υποδέχτηκε 274 καταγγελίες-αναφορές-πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες καταγγέλλεται, αναφέρεται ή αναγράφεται, ότι έχουν τελεσθεί πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, εκ μέρους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Από αυτές αξιολογήθηκαν οι 221 και προωθήθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να ακολουθηθούν οι επιβαλλόμενες ενέργειες εκ μέρους των αρμόδιων Υπηρεσιών, όπως έκδοση εντολών διενέργειας έρευνας, προκαταρτικής εξέτασης – ΕΔΕ, ελέγχων περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.

Για φέτος, στόχος είναι η διενέργεια 32 εσωτερικών ελέγχων σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, 65 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων, 35 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες, 75 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ