Φόβος και τρόμος για τους επιτηδευματίες οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων
Η μία μετά την άλλη, «πέφτουν» στις Διευθύνσεις Επίλυσης Διαφορών οι προσφυγές, με τις οποίες επιτηδευματίες προσπαθούν να αποφύγουν το… πικρό ποτήρι των πρόσθετων φόρων κατόπιν ελέγχων.
Κοινός παρονομαστής αυτών των προσφυγών που απορρίπτονται, είναι ότι επιχειρούν να ακυρώσουν είτε για τυπικούς είτε για ουσιαστικούς λόγους, το αποτέλεσμα από την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών, οι οποίες υπολογίζουν τα πραγματικά εισοδήματα και καταλογίζουν τους αναλογούντες φόρους.
Αυτές ακριβώς οι τεχνικές ελέγχου, που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το IRS, θα εφαρμοστούν και στις περιπτώσεις, όπου επαγγελματίες θα προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο, για να αμφισβητήσουν τα νέα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα.
Οι «καμπάνες»
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατομικής επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων, στην οποία καταλογίστηκε φόρος ύψους 30.358,90 ευρώ, πρόστιμο 15.179,45 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 6.973,55 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό για καταβολή ύψους 52.511,90 ευρώ, κατόπιν διαπίστωσης αποκρυβείσας ύλης-αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Στην ίδια επιχείρηση, όπου εφαρμόστηκε η έμμεση τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας (σύγκριση όλων των πηγών εσόδων με δαπάνες- αναλώσεις κεφαλαίου), καταλογίστηκε και για την επόμενη χρήση συνολικό ποσό 14.539,74 ευρώ, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Με βασικό επιχείρημα ότι το εισόδημα φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορεί επίσης να προσδιορίζεται με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου, όταν το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης ή σε περίπτωση που υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα, η ΔΕΔ απέρριψε τις ενστάσεις του επιτηδευματία, ο οποίος βρέθηκε να δηλώνει οικογενειακό εισόδημα μόλις 10.833 ευρώ τη μια χρονιά και 9.421 ευρώ τη δεύτερη χρονιά, που βάσει ελέγχου δεν «κούμπωνε» με τις δαπάνες διαβίωσης.
Σε άλλη περίπτωση, στο στόχαστρο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου μπήκε κάβα, καθώς το δηλωμένο εισόδημα του επιτηδευματία δεν «κούμπωνε» με τις δαπάνες διαβίωσης του, ενώ συν τοις άλλοις είχε πιαστεί για μη έκδοση αποδείξεων. Εδώ προκρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη, η μέθοδος της σχέσης της αρχής των αναλογιών και τα στοιχεία ελήφθησαν από τα δεδομένα της κάβας καθώς και από τρίτες πηγές (π.χ. από πελάτες), προκειμένου να υπολογιστούν τα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους.
Εδώ αν και ο επιτηδευματίας επικαλέστηκε φύρα 50% (!) λόγω υπεξαιρέσεων από υπάλληλο του, δεν γλίτωσε την «καμπάνα» και κλήθηκε να καταβάλει περίπου 74.000 ευρώ πρόσθετους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και πρόστιμα.
Η αμφισβήτηση
Όλα τα παραπάνω προφανώς δεν είναι άγνωστα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους λογιστές τους, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν να θα πατήσουν το… κουμπί, δηλαδή αν θα συμπληρώσουν τους κωδικούς 443- 444, με τους οποίους ενεργοποιείται η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατόπιν ελέγχου.
Η σχετική πλατφόρμα για τα… περαιτέρω άνοιξε στο περιβάλλον του myBusinessSupport και ως τώρα μόλις 65… γενναίοι υπέβαλαν σχετικό αίτημα. Αυτή η μάλλον συμβολική παρουσία επιτηδευματιών μπορεί να αλλάξει, αν περάσουν οι εισηγήσεις στα κλαδικά σωματεία, για μαζικές και συντονισμένες αιτήσεις ελέγχου, έτσι ώστε να αμφισβητηθούν εν τη γενέσει τους τα νέα τεκμήρια. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονούμε ότι περίπου 470 χιλιάδες επαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι πατήσουν το κουμπί, θα περάσουν από εξονυχιστικό οικογενειακό πόθεν έσχες σε βάθος 5ετίας, με τη διάρκεια του ελέγχου να εκτείνεται σε ορίζοντα 12 μηνών. Σε αυτό το διάστημα, ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, όπως τον έχει υπολογίσει το Taxis, προσδοκώντας σε διόρθωση εφόσον δικαιωθεί από το αποτέλεσμα του ελέγχου.