Ωρα φορολογικών δηλώσεων: Αυτόματη υποβολή και νέα τεκμήρια - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

NEWSROOM
Φορολογικές δηλώσεις
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» και κάπως έτσι το Taxis ανοίγει από σήμερα τις ηλεκτρονικές του πύλες για να υποδεχθεί περίπου 6,6 εκατομμύρια
φορολογικές δηλώσεις.

Αν μη τι άλλο είναι πρωτοτυπία ότι με το… «καλημέρα» έχει προαναγγελθεί η παράταση της κατά το νόμο καταληκτικής προθεσμίας, καθώς ο απαιτητικός τεχνικός σχεδιασμός για την υποδοχή των δηλώσεων από τους επαγγελματίες, «έσπρωξε» ως σήμερα την πρεμιέρα. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αυτή η παράταση ως το τέλος Ιουλίου- πιθανότατα ως 26 Ιουλίου- θα είναι η πρώτη και τελευταία, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Και φέτος ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, ενώ προβλέπεται έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή. Το ενδιαφέρον είναι ότι,
μετά από σχετική νομοθετική πρόβλεψη, ακόμα κι αν παραταθεί η υποβολή των δηλώσεων μέσα στον Αύγουστο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καταβολής μαζεμένων των δύο πρώτων δόσεων, δεν χάνεται η έκπτωση του 3% για όσους επιλέξουν την εξόφληση όλου του φόρου.

Στις καινοτομίες της φετινής διαδικασίας είναι αναμφίβολα η ειδική μεταχείριση στις δηλώσεις περίπου 1 εκατομμυρίου φορολογούμενων με εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις. Σε αυτές τις δηλώσεις δεν θα είναι απλώς προσυμπληρωμένα τα «κουτάκια» με το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά όταν φτάσει η καταληκτική προθεσμία το ίδιο το Taxis θα τις υποβάλει μόνο του, αν οι φορολογούμενοι το αμελήσουν, διατηρώντας το δικαίωμα τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι επαγγελματίες

Τα φώτα μοιραία πέφτουν πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς βγάζει ο λογαριασμός της ΑΑΔΕ, με
την εφαρμογή του νέου τεκμαρτού εισοδήματος (ελάχιστο καθαρό εισόδημα 10.920 ευρώ με προσαύξηση λόγω παλαιότητας και λόγω απασχολούμενων).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, περίπου 470.000 από τους επιτηδευματίες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο γύρω στα 1.440 ευρώ κατά μέσο
όρο, άλλοι 124.000 θα πληρώσουν τα ίδια με πέρσι και 138.000 θα πληρώσουν λιγότερα (560 ευρώ μ.ο.) λόγω της μείωσης του Τέλους Επιτηδεύματος κατά 50%. Ειδικότερα, το Τέλος Επιτηδεύματος ορίζεται σε 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ο… λογαριασμός θα αποτυπωθεί στους νέους κωδικούς 405-406, όπου έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος
από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα μπορεί να δει κανείς αναλυτικά τους υπολογισμούς, ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Στον ίδιο Πίνακα 4Γ2 υπάρχουν και ειδικά «κουτάκια» για τους… θαρραλέους, που θα επιχειρήσουν να αποφύγουν το τεκμαρτό εισόδημα, ζητώντας έλεγχο. Ειδικότερα, όπως ορίζει και η νέα Απόφαση για το περιεχόμενο του Ε1, στην περίπτωση αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού, επιλέγοντας τους νέους κωδικούς 443-444.

Αφού βγει το εκκαθαριστικό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, ο… θαρραλέος φορολογούμενος θα πρέπει εντός 60 ημερών να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για την περιουσιακή του κατάσταση, αποδεχόμενος επί της ουσίας ένα σαρωτικό, οικογενειακό «πόθεν έσχες», με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, διασταυρώσεις, συγκρίσεις κλπ, ευελπιστώντας ότι θα βγει «καθαρός».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ειδική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία οι ατομικές επιχειρήσεις δεν γλιτώνουν από το τεκμαρτό εισόδημα ακόμα και σε περίπτωση δήλωσης ζημιών.

Για παράδειγμα, ατομική επιχείρηση παρουσιάζει για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022 ζημιές ενώ για το φορολογικό έτος 2023 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα ως ακολούθως:

Έστω ότι το φορολογικό έτος 2023, το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα  προσδιορίστηκε σε 25.000 ευρώ, το οποίο υπερβαίνει τα δηλωθέντα κέρδη (20.000 ευρώ) και επομένως ο φόρος προσδιορίζεται επί του αυτού του τεκμαρτού εισοδήματος.

Η μεταφερόμενη ζημιά προηγούμενων ετών (23.000 ευρώ) συμψηφίζεται με τα δηλωθέντα κέρδη (20.000 ευρώ) και το υπόλοιπο ποσό ζημιών ποσού 3.000 ευρώ μεταφέρεται στα επόμενα 5 έτη.

Δείτε το φετινό Ε1 και τον ειδικό πίνακα για το το τεκμήριο επαγγελματιών

ΣΧΕΤΙΚΑ