Κοντογεώργης: Νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις

NEWSROOM
κοντογιωργης
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης- Φωτογραφία Γιάννης Παναγόπουλος/ Εurokinissi

Oι προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις χωρίζονται σε δύο ομάδες, σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Μεταρρυθμίσεις, τεχνητή νοημοσύνη, κράτος δικαίου αλλά και μία απάντηση για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εμπεριείχε η ομιλία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Aπαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Χριστίνας Βίδου, ο Θ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι οι προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Μέσω της πρώτης ομάδας, η κυβέρνηση προσπαθεί «να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Ήδη, αυτές τις μέρες στη Βουλή και μέχρι τις ευρωεκλογές, θα έχουμε 3-4 σημειακές μεταρρυθμίσεις, που προσδιορίζουν αυτήν την τακτοποίηση του παρελθόντος».

Αναλυτικώς, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν τη Δικαιοσύνη, τον δικαστικό χάρτη, την αυθαίρετη δόμηση, το κομμάτι της διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία, όπως είναι η σύνδεση με τα POS, την υγεία -«και όλα αυτά υπηρετούνται με μια δημόσια διοίκηση και μια αυτοδιοίκηση, που χρειάζεται να συνδράμει».

Εκτός, λοιπόν, από τις «εκκρεμότητες του παρελθόντος που έχουμε υποχρέωση να ρυθμίσουμε άμεσα, έχουμε όμως και τη νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις. Παρακολουθούσα πριν, μια συζήτηση με θέμα, "κλιματική αλλαγή και προσαρμογή σε αυτή". Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό οδηγεί σε μια αναγκαία μόχλευση και αναζήτηση πόρων προκειμένου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να ανταποκριθούν».

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στην «υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων, που έχει ήδη προχωρήσει», ενώ δεσμεύθηκε ότι «στο πλαίσιο των αγροτικών αποζημιώσεων θα υπάρχουν αλλαγές για την καλύτερη αποτύπωση των ζημιών προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

Ενώ προανήγγειλε συζήτηση στη Βουλή για το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, τη διαχείριση των υδάτων, «πόσο συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό και τι περνά στην κεντρική κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, άλλο ζήτημα που απασχολεί, είναι το δημογραφικό: εδώ, «η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει σε λίγο καιρό πολιτικές που ενέχουν την έννοια της μεταρρύθμισης για την στήριξη των οικογενειών και κυρίως, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας». Εν τέλει, «η βασική προσέγγιση και σκέψη είναι ότι δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά σε ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων η σκέψη να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν ένα παιδί». Κάποιες δε, πολιτικές θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, κάποιες άλλες που έχουν ήδη ξεκινήσει, «έχουν να κάνουν με τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής- οικογενειακής ζωής».

Για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης αφού θύμισε εν πρώτοις ότι λειτουργεί επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, με επικεφαλής τον καθηγητή του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο Θανάσης Κοντογεώργης παρατήρησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με ζητήματα του μέλλοντος, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Έχει να κάνει με άμεσα ζητήματα, επεκτείνεται σε τομείς, από τη δημόσια διοίκηση ως την υγεία, την παιδεία». Εκτίμησε δε, πως σύντομα θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να πει περισσότερα για το ζήτημα αυτό.

Στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εισαγωγικώς σχολίασε ότι «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά γιατί είναι η ώρα τής πλήρους υλοποίησης του προγράμματος. Έχουμε αρκετούς διαγωνισμούς, αρκετά έργα που πρέπει να παραδοθούν, αρκετές δράσεις που πρέπει να γίνουν, ειδικά στο κοινωνικό πεδίο».

Όπως τόνισε, «τα εργαλεία αυτά αποδίδουν όταν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση, η οποία αφορά κυρίως τους πολίτες. Έχει να κάνει με προγράμματα, όπως είναι το "Εξοικονομώ", με την αναβάθμιση των νοσοκομείων, και δεν έχει να κάνει με τους λίγους, όπως υπάρχει μια κριτική».

Ζήτησε δε, να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ του ελέγχου στη χώρα μας και σχετικών γεγονότων το προηγούμενο διάστημα στην Ιταλία. Όπως ανέφερε, «ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά πρακτικές. Και, για να μην γίνεται σύγχυση, δεν αφορά την υπόθεση της Ιταλίας, η οποία είχε να κάνει με τη διασπάθιση χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χώρα μας έχει αναγνωρισθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα ότι έχει το πιο πλήρες πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου στο ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά πρακτικές, τις οποίες ελέγχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς».

Ο έλεγχος, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη «είναι καλοδεχούμενος έτσι κι αλλιώς, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις Αρχές αλλά και στη Δικαιοσύνη σε ό,τι χρειάζεται να γίνει», επεισήμανε κλείνοντας τη σχετική απάντησή του.

Για το κράτος δικαίου, τέλος, δήλωσε ότι «αρκετοί διεθνείς οργανισμοί φανερώνουν την πρόοδο της χώρας, παρά κάποιες αντίθετες προσεγγίσεις. Μια υποχρέωση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας στους πολίτες», επισήμανε και εξήγησε εν συνεχεία ότι «με τον όρο "ασφάλεια" δεν αναφέρομαι μόνο στην εγκληματικότητα και την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας -που είναι βασικό- αλλά να αισθάνονται (σ.σ. οι πολίτες) ότι υπάρχει ένα πλαίσιο ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας. Για μια κυβέρνηση και μια χώρα που κάνει βήματα στη Δικαιοσύνη, στο κομμάτι της διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων, των πολιτικών δικαιωμάτων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, για μια κυβέρνηση η οποία στο κομμάτι της συμπερίληψης, της πρόνοιας, στο σκέλος τού πώς θα φέρουμε μπροστά κοινωνικές ομάδες που ήταν στο παρασκήνιο της κοινωνίας και της πολιτικής, η κριτική έχει συνήθως μικροπολιτική σκοπιμότητα», αντέτεινε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε παραπάνω».

Πάντως, κατέληξε, «στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιευθεί το Ιούνιο, θα αποτυπωθεί η πρόοδος της χώρας. Είναι στο χέρι όλων μας -και αυτό αφορά την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα- λειτουργώντας με θεσμικό τρόπο να διαφυλάσσουμε τους θεσμούς, τη λειτουργία τους και το ρόλο όλων στη δημοκρατική πολιτεία μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ