Εξάρχου: Αν δεν αλλάξουμε τη βάση της οικονομίας θα έχουμε αποτύχει

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Intrakat- Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν δεν αλλάξει η βάση της οικονομίας, το παραγωγικό της μοντέλο θα έχουμε αποτύχει, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα σαφώς και έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι βρήκε εύκολα χρήματα και κατάφερε να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη. «Δεν ξέρω αν αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο», ανέφερε.

Αυτό που πρέπει να αναλογισθούμε, είναι τι θα κάναμε χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, διερωτήθηκε.

Έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική οικονομία, αναρωτήθηκε. «Πρέπει να εξάγουμε, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στην εσωτερική κατανάλωση».

Η διάσωση δεν είναι νίκη

Συνεχίζοντας ο ιθύνων νους του ομίλου Intrakat, επισήμανε ότι έχουμε μια τάση στα γεγονότα να αποδίδουμε διαφορετικό χαρακτήρα.

«Δεν μπορεί τη διάσωση να τη λέμε νίκη». Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση με πολιτική σταθερότητα, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, συνηθίζουμε να ξεχνιόμαστε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος

«Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος ευημερεί εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη διάρκεια της κρίσης, οι κατασκευαστικές έφθασαν στα όρια της κατάρρευσης. Εμείς έχουμε ανεκτέλεστο στα 5 δις, άλλο τόσο είναι της Τέρνα», ανέφερε.

Από το 0 έχουμε πάει στο άλλο άκρο, να έχουμε συνολικά ανεκτέλεστο στα 16 δις. Πρέπει να προετοιμαστούμε όταν θα τελειώσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προειδοποίησε. Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα είναι κρίσιμα και θα δείξουν αν θα έρθει μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, υποστήριξε.

Ιστορικό επίτευγμα η διάσωση όμως δεν αρκεί

Για τον κ. Εξάρχου αυτό που κατάφερε η Ελλάδα, δηλαδή να διασωθεί έχοντας το πιο σκληρό νόμισμα είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία.

«Με πολλές προσπάθειες γλυτώσαμε, είναι άλλο όμως να αναπτύξουμε την οικονομία». Χρειάζεται να οπλιστούμε, το 2032 θα τελειώσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρειαστεί να πληρώσουμε. Στο μέλλον θα πρέπει να δούμε, διασωθήκαμε, πετύχαμε ή είμαστε ακόμη στον «αναπνευστήρα», αναρωτήθηκε.

Τα βήματα

Ερωτηθείς τι χρειάζεται για να ευημερήσει η ελληνική οικονομία, ο κ. Εξάρχου επικεντρώθηκε στην πολιτική σταθερότητα και στην εξάλειψη του λαϊκισμού, πρέπει να υπάρχει μια σύγκλιση σε πολιτικό επίπεδο. Πανηγυρίζουμε για την επενδυτική βαθμίδα, δεν αρκεί όμως, σήμερα επιτρέπεται στο εξωτερικό να μιλάς για στην Ελλάδα, πρέπει όμως να πειστούν οι επενδυτές ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Χρειάζεται μια σοβαρότητα πολιτική και όχι λαϊκισμοί, άλλωστε όπως επισήμανε φθάσαμε έως εδώ με δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις.

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

Ο τραπεζικός τομές και η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αναλύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, οι εταιρείες στη Ελλάδα δυσκολεύονται να δανειοδοτηθούν επενδυτικά. Μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν μπορούν να σηκώσουν εγγυητικές επιστολές, πρέπει να δημιουργηθεί ένας τραπεζικός τομέας με περισσότερες τράπεζες.

Οι ΜμΕ είναι αδύνατο να βρουν χρηματοδότηση και η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια έχει στόχο να καλύψει αυτό το κενό. Η διαδικασία βαίνει ικανοποιητικά, εμείς ως Thrivest στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, βοηθούν και οι επιδόσεις των δύο τραπεζών.

Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια τράπεζα που θα μπορεί να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ