Σκρέκας: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις εταιρείες με τα πρόστιμα – Δεν μπορεί όμως η κοινωνία να μένει εκτεθειμένη στην ακρίβεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρεκας-Φωτογραφια Βασίλης Μαρούκας/ Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να καταστρέψει τις εταιρείες όταν τους επιβάλει πρόστιμα, ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία εκτεθειμένη σε παραβατικές πρακτικές.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι η λογική των προστίμων είναι αφενός να σταματήσει η αλόγιστη αύξηση κερδών από την παράνομη άνοδο των τιμών και αφετέρου οι εταιρείας να συμμορφωθούν. Κι αυτό όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, έχουμε δει ότι λειτουργεί, καθώς μετά τα πρόστιμα οι τιμές ήρθαν στα επίπεδα που έπρεπε να είναι.

Άλλωστε, όπως προσέθεσε, καμία εταιρεία δεν θέλει να δυσφημείται και να βρίσκεται στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους.

Κληθείς να απαντήσει για την αίσθηση του κόσμου ότι τα πρόστιμα ναι μεν επιβάλλονται ωστόσο οι εταιρείες έχουν βγάλει πολύ περισσότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται στον τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά επί των κερδών του συγκεκριμένου προϊόντος στο οποίο παρατηρήθηκε ανατίμηση τιμής.

«Υπολογίζουμε τα κέρδη για το διάστημα που η τιμή ήταν υπερτιμημένη και επιβάλλουμε το διπλάσιο πρόστιμο επί του ποσού αυτού.

Πλασματικές εκπτώσεις

Στην ερώτηση αναφορικά με τις πλασματικές εκπτώσεις, ο Κώστας Σκρέκας καταρχήν θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι αγορές λειτουργούν πάντα και λειτουργούν αργά, δεν μπορούμε μια κοινωνία να την αφήσουμε εκτεθειμένη.

«Δεν είναι δυνατό κάποιος να πληθωρίζει την τιμή για 10 χρόνια και μετά να προσφέρει το προϊόν 1+1 έχοντας φτάσει την τιμή στα ύψη. Αυτό νοθεύει το ανταγωνισμό, γιατί ο καταναλωτής θεωρεί ότι παίρνει ένα προϊόν σε ευκαιρία». Όταν ένα προϊόν που είναι ηγέτης χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο χάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλαδή ο ισχυρός πάντα κερδίζει.

Η ακρίβεια και η πλατφόρμα e-katanalotis

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, απάντησε ότι προφανώς υπάρχει, έχουμε πληθωρισμό 3% που παρουσιάζει αποκλιμάκωση και πληθωρισμό στα τρόφιμα στο 5,1% σχεδόν 50% χαμηλότερα από την κορύφωσή του. «Φυσικά είναι υψηλά, ωστόσο το θετικό είναι ότι δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2019 μέχρι σήμερα είχαμε συνολικό πληθωρισμό στο 15% που είναι ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρώπη, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20% και στις ΗΠΑ στο 25%. Από την άλλη, για το ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν στο 25%.

«Με τα μέτρα που πήραμε έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις. Η πλατφόρμα e-katanalotis βοηθάει το νοικοκυριό και την αναβαθμίζουμε συνεχώς. Στόχος να έχει περισσότερα από 3.000 προϊόντα, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να πορευθούν πιο άνετα».

Η Ελλάδα σταθερός πυλώνας

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός πυλώνας για τις επενδύσεις.

Η σταθερότητα άλλωστε είναι κατά τον ίδιο ένας από τους τρεις άξονες που χρειάζονται για να ενισχυθούν οι επενδύσεις.

Όπως σημείωσε, χρειάζεται ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον, οικονομικά και επενδυτικά κίνητρα και επενδύσεις στις υποδομές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2027 οι επενδύσεις να αναλογούν στο 15% του ΑΕΠ από το 10% επί του παρόντος.

Και σε ερώτηση αν η Ελλάδα παράγει, ο Κώστας Σκρέκας ήταν ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα παρήγαγε, παράγει και θα συνεχίσει να παράγει. Έτσι θα καταφέρει να πετυχαίνει διατηρήσιμους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν δεν τους διατηρήσουμε δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη σύγκλιση με την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ