Άννα Μάνη: Απλοποιούμε περαιτέρω τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων
Κρίσιμο βήμα για την ψηφιοποίηση της χώρας η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση data centers τόνισε η υφυπουργός Ανάπτυξης
«Με μία σημαντική μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, απλοποιούμε περαιτέρω τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα ξεκινούν τη λειτουργία τους με απλή γνωστοποίηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σύντομα, δε, θα γίνει η μετάβαση από την ψηφιακή πλατφόρμα NotifyBusiness στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει διαδικτυακά όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν και να ελεγχθούν, μειώνοντας καθοριστικά τη γραφειοκρατία».
Αυτά σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ενώ προσέθεσε ότι, στον δρόμο προς την υλοποίηση μιας πλήρως ψηφιακής Ελλάδας, η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση data centers σε όλη τη χώρα είναι άλλο ένα κρίσιμο βήμα.
Με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους, όπως υπενθύμισε η υφυπουργός, καθορίζεται ένα απλοποιημένο πλαίσιο, όπου με σαφήνεια ορίζεται πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα κέντρα δεδομένων. Παράλληλα, είπε, αντιμετωπίζεται το ζήτημα των ειδικών κτιριοδομικών και εν γένει πολεοδομικών απαιτήσεων των data centers.
«Η χώρα μας αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που μας κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικούς στο διεθνές περιβάλλον» όπως υπογράμμισε η υφυπουργός.
Η κυρία Μάνη υπενθύμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ σημείωσε ότι, καθώς η καινοτομία αποτελεί το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την προώθηση της καινοτομίας, με κονδύλια που φτάνουν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, προωθούνται κίνητρα και δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ενισχύονται οι δομές και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Ταυτόχρονα, προσέθεσε, εξελίσσεται η Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία, με στόχο τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας και τον διπλασιασμό των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στο ΑΕΠ, από 1,5% σε 3% μέχρι το 2030.
«Παράλληλα, είπε, έχουμε επενδύσει επίσης σημαντικούς πόρους στην έρευνα και ανάπτυξη, με τις δαπάνες να ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ η Ελλάδα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης δημοσίων δαπανών στην Ευρώπη για έρευνα και ανάπτυξη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ