Παπαθανάσης: Αυτή η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της, διατηρώντας τη σταθερότητα στην Ελλάδα

NEWSROOM
Ο Νίκος Παπαθανάσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Νίκος Παπαθανάσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr.

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη σταθερότητα στην Ελλάδα, μην παρεκκλίνοντας όμως από τους στόχους που έχει θέσει και τις δεσμεύσεις που έχει προαναγγείλει προεκλογικά, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Δελφούς, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, ενώ ο Economist ανέδειξε «πρωταθλήτρια» την χώρα μας στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Δημιουργούμε ένα διαφορετικό DNA

Κάτα την έναρξη της τοποθέτησής του, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι σε ένα περιβάλλον στο οποίο πνέουν αντίθετοι άνεμοι, η Ελλάδα καταφέρνει να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης «2 και κάτι, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 0 και κάτι».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ανέφερε ότι προφανώς κάτι γίνεται και η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις. «Δημιουργούμε ένα διαφορετικό DNA, με το οποίο θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον που μπορεί κάποιος να έρθει και να επενδύσει».

Άλλωστε, όπως προσέθεσε δεν έρχονται μεγάλοι πρωταθλητές όπως είναι οι Pfizer, Microsoft και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα γιατί τη βλέπουν ως μια χώρα για να επενδύσουν περιστασιακά. Βλέπουν μια σταθερότητα και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ως χώρα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής της Ε.Ε.

Ο Νίκος Παπαθανάσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr
Ο Νίκος Παπαθανάσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και μείωση της γραφειοκρατίας

Η Ελλάδα είναι φιλοεπενδυτική σύμφωνα με τον ίδιο. Ο νέος νόμος που φέραμε το 2019 είναι μεταρρυθμιστικός, ωστόσο μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δώσαμε τους ορκωτούς ελέγχους στον ιδιωτικό τομέα, παρέχουμε ευκολίες στον επιχειρηματικό κόσμο και παράλληλα προσπαθούμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία.

Ερωτηθείς αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις καθώς καθυστερεί πολύ να πάρει αποφάσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απάντησε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει.

«Θέλουμε να φέρουμε ένα νόμο που θα μειώνει κατά 30% τις ημέρες προκειμένου να παρθεί μια απόφαση. Επί του παρόντος κατά μέσο όρο στην Ευρώπη χρειάζεται 600 ημέρες, στην Ελλάδα 1.500 και στοχεύουμε να μειώσουμε τον χρόνο στις 1.000 ημέρες, διάστημα που ακόμη είναι αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το ευρωπαϊκό.

Τα βασικά εργαλεία

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα 4 βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης 36 δις. Ευρώ, 18 δις.οι επιδοτήσεις και 18 δις.το δανειακό κομμάτι, 26 δις.ευρώ από το ΕΣΠΑ, 19 δις.ευρώ το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής και 14 δις.ευρώ το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε το ΕΣΠΑ αφορά αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης απορροφώνται και από το ελληνικό Δημόσιο, απάντησε φυσικά και απορροφώνται για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Όμως, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί και προγράμματα όπως τα «Φωτοβολταϊκά στον αγρό» και το «Εξοικονομώ».

Η διαφορά μεταξύ του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι στο πρώτο κάνεις αίτησης, παίρνεις την έγκριση και εισπράττεις τα χρήματα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί διαφορετικά, είναι performance based, θέτεις κάποια ορόσημα και πρέπει να τα επιτύχεις προκειμένου να ξεκλειδώσεις τα κεφάλαια για την επόμενη δόσης.

Στις ΜμΕ 4 δις.ευρώ

Αναφορά ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ποιο είναι το πρόβλημα με τις ΜμΕ; Δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις για πάρουν δάνεια».

Εμείς, όπως είπε, παρέχουμε τις εγγυήσεις για τις εταιρείας αυτές και τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο με το 40% άτοκο και το υπόλοιπο 60% με επιτόκιο 3%.

«Συνολικά θα παρέχουμε 4 δις. Ευρώ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικό τα με επιδότηση δανείου και χαμηλά επιτόκια».

Κλείνοντας, δήλωσε: «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μπορεί να αργεί, αλλά συμβαίνει. Δεν αλλάζουν απότομα όλα, όμως είδαμε τις εξαγωγές να φθάνουν στο 50% να ενισχύεται η βιομηχανική παραγωγή και την Ελλάδα να σημειώνει ισχυρότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ