Euronews: Ποιος είναι ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία

Η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Shutterstock

Τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία, αναλύει σε δημοσίευμά του το Euronews.

Μεταρρυθμίσεις, υγειονομική περίθαλψη και κλιματική αλλαγή είναι κάποιοι από τους βασικότερους στόχους στους οποίους εστιάζουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και καύσωνα το 2023, τροφοδότησε μια από τις χειρότερες περιόδους δασικών πυρκαγιών που έχει βιώσει ποτέ η χώρα- η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, που ξέσπασε στις 19 Αυγούστου, κατέστρεψε περισσότερα από 81.000 εκτάρια -170.000 εκτάρια γης καταστράφηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα.

Το ελληνικό πρόγραμμα AntiNero δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των «μεγαλοπυρκαγιών» με τον καθαρισμό και τη συντήρηση των δασών, τη φύτευση βραδύκαυστων δέντρων και τη δημιουργία διαφόρων ζωνών πρόληψης πυρκαγιών.

Η Γιασμίν Γεωργίου, δασολόγος με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Αποβλήτων. εξήγησε ότι ο καθαρισμός των εξαιρετικά εύφλεκτων θάμνων και των δασικών υπολειμμάτων είναι απαραίτητος για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών, ιδίως κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ωστόσο, δημόσιες πρωτοβουλίες όπως αυτές, απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για την κάλυψη του κόστους των εργολάβων, του προσωπικού και του βασικού εξοπλισμού.

«Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος στη χώρα μας, χάρη στους πόρους που εξασφάλισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας(RRF)», δήλωσε η Γιούλη Βουρνά, υπεύθυνη έργου του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για ποιους σκοπούς έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής τα κονδύλια του ΤΑΑ

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ καθορίζονται σύμφωνα με τις προτεραιότητες κάθε χώρας. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε 35,9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε επιχορηγήσεις και δάνεια, τα οποία θα καλύψουν επίσης τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων υγειονομικής περίθαλψης.

Η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) είναι ένα προσωρινό μέτρο στο πλαίσιο του NextGenerationEU, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. μετά την πανδημία.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει διάφορους στόχους, μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση της REPowerEU και της απάντησης της ΕΕ στις διαταραχές της αγοράς ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο «δρόμος» για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στην Αθήνα είναι το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο στα Βαλκάνια. Ο διευθυντής Σαράντος Ευσταθόπουλος ξενάγησε το Euronews στο συγκρότημα, το οποίο δεν είχε ανακαινιστεί από την κατασκευή του τη δεκαετία του 1960.

«Ανακαινίσαμε όλα τα δωμάτια ασθενών, όλες τις εγκαταστάσεις και τις τουαλέτες, προσθέσαμε τις κονσόλες για την παροχή οξυγόνου και ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ κλήσης για το νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, θα ακολουθήσει πλήρης ανακατασκευή του έκτου ορόφου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», εξήγησε ο κ. Ευσταθόπουλος.

«Το έργο αυτό κόστισε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Σίγουρα, το RRF βοήθησε πολύ με την ταχεία ολοκλήρωση αυτών των εργασιών που πραγματοποιούνται στα περισσότερα από 80 νοσοκομεία στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Ευάγγελος Μανώλης, υπεύθυνος έργου του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, το 38% των κονδυλίων θα διατεθεί για τους κλιματικούς στόχους, το 22% για την ψηφιοποίηση και το 18% για κοινωνικά έργα.

Ωστόσο, η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του UN SDSN Global Climate Hub, δήλωσε στο Euronews ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού δημοσιονομικού χώρου, περισσότερος χρόνος και σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να επιτύχει το ελληνικό RRF τους στόχους του.

Λαμπρές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2024 - ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,3% για το 2024 και το 2025.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα κονδύλια του RRF για την Ελλάδα, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη για το 2024 θα είναι 0,8%.

Αναμένουμε ότι το RRF θα συμβάλει, μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, σε περισσότερο από το 60% της ανάπτυξης που αναμένουμε για το 2024. Oι μεταρρυθμίσεις καθιστούν την οικονομία μας πιο ενδιαφέρουσα για επενδύσεις και φυσικά οι επενδύσεις βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και έχουμε μειώσει την ανεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια από 17,5% σε λιγότερο από 10%».

Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα και ότι υπάρχουν έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά.

«Υπάρχει εθνικός και ευρωπαϊκός έλεγχος, υποβαλλόμαστε σε συνεχή έλεγχο. Έτσι, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα κατευθύνονται με τον σωστό τρόπο», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το RRF« βασίζεται στις επιδόσεις, δεν είναι θέμα του πόσα χρήματα ξοδεύεις, αλλά της επίτευξης των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης αυτών των ορόσημων. Επομένως, είναι δύσκολο, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό. Και νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις μαζί με τις επενδύσεις είναι πιο χρήσιμες για την κοινωνία από ό,τι τα έργα από μόνα τους».

«Για την Ελλάδα, οι στρατηγικές επενδύσεις και η συνετή διαχείριση αποτελούν ευκαιρίες για να συνεχίσει σε μια θετική πορεία και να μετατρέψει μια δεκαετία δυσκολιών σε ευημερία», κατέληξε ο κ. Ππαθανάσης μιλώντας στο Euronews.

ΣΧΕΤΙΚΑ