«Δίδυμες» διευκολύνσεις ΥΠΕΘΟ - ΕΦΚΑ για να μη χάνονται ρυθμίσεις οφειλών
Δεν περνάει απαρατήρητος ο μεγάλος αριθμός των χαμένων ρυθμίσεων, ακόμα και των πιο ευνοϊκών.
Μετά το «πακέτο» των διατάξεων, που ενσωμάτωσε το ΥΠΕΘΟ στον υπό διαβούλευση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με στόχο να μη χάνονται για ψύλλου πήδημα οι ρυθμίσεις οφειλών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογο πλαίσιο επεξεργάζεται και το υπουργείο Εργασίας με τον ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή που έχει επίπτωση σε οφειλόμενες εισφορές, «χτυπάει» κατ’ ευθείαν στις αναλογούσες συντάξεις.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των εισπράξεων από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ το 2013, έως και τον Δεκέμβριο του 2023 ανέρχεται στο ποσό των 11.245.927.857 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 60,64% των συνολικών εισπράξεων δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 39,36% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.
Στον αντίποδα, δεν περνάει απαρατήρητος ο μεγάλος αριθμός των χαμένων ρυθμίσεων, ακόμα και των πιο ευνοϊκών. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, παραμένουν ενεργές 3.876 περιπτώσεις, ενώ έχουν καταφέρει να την ολοκληρώσουν άλλοι 39.724 ασφαλισμένοι. Ωστόσο, 74.913 τέτοιες ρυθμίσεις χάθηκαν στην πορεία, με αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» περί τα 2,9 δισ. ευρώ. Άλλα 2,8 δισ. ευρώ «χάθηκαν» από 264.178 ρυθμίσεις 120 δόσεων, ενώ συντριπτικές είναι οι απώλειες των 9,2 δισ. ευρώ από 522.530 πάγιες ρυθμίσεις που δείχνουν να μην μπορούν να καλύψουν τις προσδοκίες της αγοράς.
Φορολογικές διευκολύνσεις
Ειδικά όσον αφορά στις διευκολύνσεις που εισάγει το ΥΠΕΘΟ, για να πάρει σάρκα και οστά η πολυσυζητημένη και προσδοκώμενη αναβίωση ρυθμίσεων με την αποπληρωμή μαζεμένων των απλήρωτων δόσεων -όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση- θα πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση και συμπλήρωση του σχετικού άρθρου 87.
Με τη σημερινή του διατύπωση στο υπό διαβούλευση κείμενο, καλύπτει ΜΟΝΟ ενεργές ρυθμίσεις, με χαρακτηριστικά… ζόμπι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιπτώσεις όπου είτε ο φορολογούμενος έχει καταβάλει έναντι δόσης, είτε έχει πληρώσει με μικρή καθυστέρηση την οφειλόμενη δόση, είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιστροφές φόρου που μπορούν να συμψηφιστούν με οφειλόμενες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν κρατηθεί «ανοικτές» για τους παραπάνω λόγους από τους προϊστάμενους των εφοριών και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν κανονικά με την ψήφιση του νέο ΚΦΔ. Όσο κι αν κάνει εντύπωση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για 232 χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες αναλογούν περί τα 1,2 δισ. ευρώ οφειλών.
Στα άρθρα 89- 91 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου υπάρχουν, πάντως, οι προϋποθέσεις για να μη χάνονται εφεξής ρυθμίσεις οφειλών για τυπικούς λόγους, όπως η καθυστερημένη υποβολή δήλωσης ή η δημιουργία μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Βγαίνοντας από την εποχή, όπου ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έπρεπε να κρίνει κατά περίπτωση και μπαίνοντας στην εποχή, όπου όλες οι διαδικασίες γίνονται ψηφιακά με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αλλά και την αποτελεσματικότερη εποπτεία των φορολογικών υποχρεώσεων, πάμε σε ένα σε κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Τι θα κάνει αυτό το Ψηφιακό Παρατηρητήριο; Κατ’ αρχάς, θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών, που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.
Επομένως, όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά, αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε κι αν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.