Moody’s: Την Παρασκευή το «ραντεβού» για τον τελευταίο «προβιβασμό» της ελληνικής οικονομίας

Το κέντρο της Αθήνας με φόντο το Καλλιμάρμαρο Στάδιο/Φωτογραφία: Shutterstock

Την προσεχή Παρασκευή, η ελληνική οικονομία έχει άλλο ένα «ραντεβού» με οίκο αξιολόγησης, αφού ο οίκος Moody’s θα δημοσιεύσει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

Η αξιολόγηση αυτή είναι η δεύτερη χρονικά για το τρέχον έτος, καθώς την περασμένη Παρασκευή ο καναδικός οίκος DBRS εξέδωσε τη δική του ετυμηγορία, στην οποία επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στο ΒΒΒ low με σταθερές προοπτικές.

Ο DBRS ήταν από τους πρώτους οίκους που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο (είχε προηγηθεί ο γερμανικός Scope ένα μήνα νωρίτερα τον Αύγουστο του 2023), για να ακολουθήσουν οι S&P και Fitch τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα (ΒΒΒ- και οι δύο).

Επί του παρόντος λοιπόν, ο οίκος Moody’s είναι ο μοναδικός εκ των συστημικών που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης κατά μία βαθμίδα (Βa1) με σταθερές προοπτικές, αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο αναβάθμισε κατά 2 βαθμίδες την ελληνική οικονομία (έως τότε την αξιολογούσε με Βa3).

Αλλάζει κάτι αν έρθει η αναβάθμιση;

Για την Ελλάδα η δυνητική αναβάθμιση σε investment grade της οικονομίας από τον οίκο Moody’s δεν θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση ως προς τις αγορές.

Κι αυτό διότι, βάσει καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αγοράζει κρατικά ομόλογα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από 2 εκ των τριών συστημικών οίκων αξιολόγησης (Moody’s, S&P Ratings, Fitch).

Η επενδυτική διαβάθμιση επίσης, αποτελεί όρο απαράβατο για την πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών, προκειμένου να προβούν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων για τα χαρτοφυλάκιά τους. Μόλις στο 10% σχεδόν των θεσμικών επενδυτών και των επενδυτικών funds απουσιάζει από το καταστατικό τους η προϋπόθεση αυτή.

Τα τυπικά «προσόντα»

Στα «δι ημάς», η ελληνική οικονομία διαθέτει πλέον τα τυπικά «προσόντα» προκειμένου να γίνεται αποδεκτή από τις αγορές, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός οίκος Scope που ήταν ο πρώτος ή σχεδόν ο πρώτος (είχε προηγηθεί ο ιαπωνικός R&I) που είχε επαναφέρει την Ελλάδα στα «σαλόνια» της επενδυτικής βαθμίδας, έχει πλέον εξασφαλίσει και την επίσημη έγκριση από την ΕΚΤ προκειμένου το Ευρωσύστημα να λαμβάνει υπόψη τις αξιολογήσεις του. Βέβαια ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί η συνθήκη αυτή, καθώς απαιτείται να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα λοιπόν ανεπίσημα έχει την επενδυτική διαβάθμιση από 3 από τους 4 οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει το Ευρωσύστημα.

Τι θα σημαίνει η αναβάθμιση από τον Moody’s

Από τη στιγμή που πλέον δεν τίθεται θέμα αποδοχής των κρατικών ελληνικών ομολόγων από τους επενδυτές, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, επί της ουσίας θα ενδυναμώσει το αφήγημα της Ελλάδας ότι έχει αφήσει πίσω της τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Επίσης θα επιβεβαιώσει ότι η οικονομία της Ελλάδας συνεχίζει να διατηρεί το θετικό της μομέντουμ. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες οικονομίες έχουν επιβραδύνει, η ελληνική συνεχίζει να καταγράφει ρυθμούς υπερδιπλάσιους σε σχέση με αυτούς του μέσου όρου της Ευρωζώνης, την ίδια ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές έχει στραφεί ξανά προς τη χώρα μας.

Με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να δίνουν διαρκώς ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά assets, όσο και στις ελληνικές τράπεζες(σήμερα μάλιστα η UBS «έδειξε» πάλι Ελλάδα), μια θετική ετυμηγορία από τον οίκο Moody’s θα διαγράψει και το τελευταίο «κληροδότημα» της κρίσης και θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο κρίση.

Ένα κεφάλαιο το οποίο υπενθυμίζεται ότι άνοιξε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και συγκεκριμένα το 2010, σε ένα διάστημα που οι περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ γνωστές και οι μνήμες παραμένουν
ακόμη νωπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ