Φορολογικές δηλώσεις: Τι προβλέπεται για τα τεκμήρια παιδιών, 18άρηδων, φοιτητών

Shutterstock

Βαρύνονται με ελάχιστο τεκμήριο τα παιδιά και ειδικά όσα έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια; Τι γίνεται αν ένας 18άρης έχει στο όνομα του ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή αλλά δεν έχει άλλο εισόδημα;

Πλησιάζοντας προς την έναρξη της φετινής διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων, τέτοια ερωτήματα «καίνε» πολλά νοικοκυριά και ειδικά τους «πρωτάρηδες», δηλαδή φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα, που μόλις συμπλήρωσαν τα 18 τους και αναρωτιούνται αν τους περιμένει κάποια δυσάρεστη έκπληξη από την εφορία.

Σε αυτά τα ερωτήματα, που ουσιαστικά αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης, απαντούν από το ΥΠΕΘΟ και είναι προφανές ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Κατ' αρχάς, ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματα του, τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα, στην εφορία. Επομένως, υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Ποια είναι η αντίστροφη ανάγνωση; ΔΕΝ είναι υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν αποκτά ούτε πραγματικό ούτε τεκμαρτό εισόδημα. Εάν παρόλα αυτά υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό πραγματικό είτε τεκμαρτό εισόδημα, ΔΕΝ υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ, αφού αυτή υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα π.χ. λόγω αυτοκινήτου; Θα «φάει» το τεκμήριο του αυτοκινήτου και το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ, καθώς το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί. Με ποιόν τρόπο; Εφόσον αποδεικνύεται ότι συγκατοικεί με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλλουν στις δαπάνες διαβίωσής του ή εφόσον υπηρετεί τις στρατιωτική θητεία του ή εφόσον είναι άνεργο και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.

Φοιτητές σε άλλη πόλη

Ειδική περίπτωση είναι αυτή, όπου το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο δεν ζει με τους γονείς του, αλλά σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Τα πράγματα είναι απλά αν εργάζεται και έχει δικό του εισόδημα, οπότε υποβάλει κανονικά τη δική του φορολογική δήλωση.

Αν, όμως, δεν έχει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που το καθιστά υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης, τότε η κατοικία στην οποία διαμένει εκεί που σπουδάζει, δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο της κατοικίας συντάσσεται στο όνομα του παιδιού.

Κι αν για τα εξαρτώμενα τέκνα η αντιμετώπιση είναι «φιλική», δεν συμβαίνει το ίδιο στις περιπτώσεις των συζύγων, που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ