Η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο αλιευτικός τουρισμός στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας

Φωτο: Shutterstock

Στα γαλάζια νερά της Μεσογείου, όπου η θάλασσα έχει σμιλέψει πολιτισμούς εδώ και χιλιετίες, η Ελλάδα ξεκινά ένα οραματικό ταξίδι στην βιομηχανία της αλιείας.

Το συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», ένας φάρος καινοτομίας και βιωσιμότητας, άνοιξε πρόσφατα τα πανιά του με μια μοναδική αποστολή, να επανατοποθετήσει την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα ΒΝΝ.

Το όραμα του Blue Horizons

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τις παραδοσιακές απόψεις για τον κλάδο, με στόχο να πλοηγηθεί μέσα στα τρικυμισμένα νερά των σύγχρονων προκλήσεων προς ένα ευημερούν και βιώσιμο μέλλον.

Στον πυρήνα του συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» βρίσκεται η δέσμευση για μετασχηματισμό. Ο υπουργός κ. Αυγενάκης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη για τον αλιευτικό τομέα από ένα γραφικό κατάλοιπο του παρελθόντος σε μια δυναμική ατμομηχανή της οικονομίας. Με τον ελληνικό αλιευτικό στόλο να είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαραίτητος για τον βιοπορισμό περίπου 15.000 πολιτών, το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Πλοήγηση στις προκλήσεις: Χαρτογράφηση μιας βιώσιμης πορείας

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις «φουρτουνιασμένες θάλασσες» στις οποίες είναι αμαγκασμένος να πλεύσει ο κλάδος. Η ενεργειακή και η κλιματική κρίση απειλούν τις παραδοσιακές αλιευτικές πρακτικές, διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα.

Επιπλέον, η εμφάνιση νέων ειδών ψαριών επικίνδυνων για το οικοσύστημα και οι περιοριστικές πολιτικές στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ εμφανίζονται ως πρόσθετα εμπόδια. Ωστόσο, οι «Γαλάζιοι Ορίζοντες» δεν αφορούν απλώς την αντιμετώπιση της «καταιγίδας», αλλά την αξιοποίηση αυτών των προκλήσεων ως καταλύτες για την καινοτομία.

Αγκαλιάζοντας αυτούς τους τομείς, οι «Γαλάζιοι Ορίζοντες» οραματίζονται μια ζωντανή οικονομία όπου ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο ανθεκτικός αλλά και ακμάζει, με κρατική στήριξη και δέσμευση για βιωσιμότητα.

Συμπερασματικά, το συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» χάραξε μια πορεία προς ένα μέλλον όπου η ελληνική αλιευτική βιομηχανία θα αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, ενσαρκώνοντας την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Μπροστά στις τρομακτικές προκλήσεις, η δέσμευση της Ελλάδας να μετασχηματίσει τον αλιευτικό της τομέα συμβολίζει μια ευρύτερη φιλοδοξία για την εναρμόνιση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Kανόνες στο μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας

«Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά για να το κάνουμε θέλουμε να έχουμε απέναντί μας θεσμικούς συνομιλητές», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά την διάρκεια του συνεδρίου προτρέποντας τους εμπλεκομένους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης.

«Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει», επεσήμανε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ