Κατώτατος μισθός: Στην τελική ευθεία για το πού θα «κλειδώσει» -Ο πήχης που θέτει η κυβέρνηση, τι λέει η ΓΣΕΕ

NEWSROOM
Κόσμος στην Αθήνα
Φωτογραφία: Shutterstock

Συνεχείς είναι οι ζυμώσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το πού θα «κλειδώσει» τελικά ο νέος κατώτατος μισθός, με τις σχετικές ανακοινώσεις από το ΥΠΕΘΟ να αναμένονται σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το περασμένο Σάββατο (17/2) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης «στις 22 Μαρτίου θα έχουμε υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί τότε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι σε ισχύ από 1η Απριλίου».

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξη του ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι άνω των 800 ευρώ .«Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», είχε πει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα κυμανθεί μεταξύ 40 έως 50 ευρώ διαμορφώνοντας τα κατώτατα όρια των αμοιβών στα 820 έως 830 ευρώ μηνιαίως.

Τι ισχύει σήμερα για τον κατώτατο μισθό

Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου του 2023 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνονται ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα επτακόσια ογδόντα ευρώ (780,00 €).
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα τριάντα τέσσερα ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (34,84 €).

Πρόταση της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ

Την ίδια ώρα, την δικιά της πρότασή της για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας το 2024 κατέθεσε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), όπως αυτή διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΓΣΕΕ, «με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και βάσει του μείζονος στόχου των συνδικάτων, που είναι η διασφάλιση συνθηκών, στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μην βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, η ολιστική πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τον κατώτατο μισθό το 2024 είναι η εξής:

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη "συρροή" τους και επέκταση της ισχύος τους).
  • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας».
ΣΧΕΤΙΚΑ