Καλά και κακά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού
Θρίλερ με τα επιτόκια - Προειδοποιητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου θα επιβεβαιώσουν την τάση, που «μέτρησε» προ ημερών η Eurostat: οι πιέσεις αμβλύνονται, ο γενικός δείκτης υποχωρεί, οι ανατιμήσεις επιβραδύνουν, αλλά η ταχύτητα δεν είναι η προσδοκώμενη.
Πριν φανούν στο ράφι τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης -καλώς εχόντων των πραγμάτων η διαφορά θα φανεί τον επόμενο μήνα- οι δειγματοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η μάχη με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, θα συνεχιστεί εβδομάδα με την εβδομάδα.
Το γεγονός ότι καταγράφονται ακόμα διψήφιες αυξήσεις σε τρόφιμα, κυρίως νωπά, κρατά άλλωστε την Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πρωτογενούς τομέα δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τις αυξήσεις σε οπωροκηπευτικά και φρούτα. Οι νέες τιμές παραγωγού παρουσιάζονται αυξημένες κατά:
- 11% στα φρούτα
- 18,7% στα κηπευτικά και τα λαχανικά
- 83,8% στο ελαιόλαδο
- 7,9% στα κρέατα
Με αυτά τα δεδομένα, αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου, που προβλέπει «καθαρές» τιμές και στα νωπά προϊόντα, έτσι ώστε να αποφεύγονται κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στη διαδρομή από το χωράφι ως το ράφι.
Τα καλά νέα
Δεν είναι, όμως, όλα τα νέα “μαύρα”. Κατ' αρχάς στο μέτωπο της αγροτικής παραγωγής, για έναν ακόμα μήνα τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση στα αναλώσιμα, δηλαδή στο κόστος παραγωγής. Ειδικότερα:
- Ενέργεια: -6,4%
- Λιπάσματα: -16,2%
- Ζωοτροφές: -8,6%
Προφανώς δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι σε σπόρους και φάρμακα συνεχίζουν να καταγράφονται μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως επίσης ότι η διαφορά με τα προ κρίσης επίπεδα παραμένει επιβαρυντική. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2022 το συνολικό κόστος των αναλώσιμων είναι μειωμένο κατά 5,3%, σε σχέση με το 2021 παραμένει αυξημένο κατά 14,2%.
Με αυτό το δεδομένο, η ανακοίνωση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και για τη φετινή σεζόν, όπως επίσης των ειδικών μειωμένων τιμολογίων στο αγροτικό ρεύμα, κρίνονται εκ των πραγμάτων καθοριστικές για την περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής.
Καλά νέα έρχονται κι από το μέτωπο των συσκευασμένων- τυποποιημένων προϊόντων. Οι τιμές στα εισαγόμενα τρόφιμα (βιομηχανία τροφίμων) κατέγραψαν μείωση 1,3% το Δεκέμβριο και μένει να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα και σε τι έκταση θα περάσει αυτή η μείωση στις τελικές τιμές.
Το θρίλερ
Η ΕΚΤ στις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της κατέβασε τον πήχη του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δείχνει να αποκλιμακώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Έβαλε, πάντως, κάποιους αστερίσκους, που έχουν να κάνουν με τις πολλές αβεβαιότητες, οι οποίες σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία. Μόνο τυχαίο δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες έσπευσαν να βάλουν «φρένο» στις συζητήσεις περί μείωσης των επιτοκίων.
Τα νέα από τις ΗΠΑ αναμφίβολα «πάγωσαν» πολλούς στη Φρανκφούρτη, καθώς οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αιφνιδίασαν αφενός τους οικονομολόγους αφετέρου τις αγορές, που έχουν ξεκινήσει προ πολλού τα στοιχήματα για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.
Από την άλλη, τα μαντάτα από τη Eurostat για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ένα ηχηρό προειδοποιητικό καμπανάκι για το πού μπορεί να οδηγήσει μια παρατεταμένη περίοδος ακριβού χρήματος. Το τελείωμα του 2023 βρήκε την Ευρωζώνη να «σέρνεται» με μηδενικούς ρυθμούς, τη Γερμανία να καταγράφει δεύτερο αρνητικό τρίμηνο, τη Γαλλία να «γράφει» με το ζόρι 0,9% στο σύνολο του 2023.