Η ανοικτή πρόσκληση για επενδύσεις από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
Γιατί το ενδιαφέρον των Ιαπώνων είναι αντιστρόφως ανάλογο των κινήσεων τους στην Ελλάδα.
Όποιος παρακολουθεί έστω στοιχειωδώς την οικονομική επικαιρότητα, έχει διαπιστώσει ότι την τελευταία διετία έχουν πυκνώσει οι επαφές σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας-Ιαπωνίας, με φόντο -τι άλλο;- την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Αναμφίβολα, η κινητικότητα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι έντονη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «μεταφραστεί» σε κάποια θεαματική κίνηση.
Άνθρωποι με βαθιά γνώση του τρόπου σκέψης των Ιαπώνων, σημειώνουν ότι κινούνται εξαιρετικά μεθοδικά, προσεκτικά, ζυγισμένα, αλλά όταν εκδηλώσουν έμπρακτο ενδιαφέρον αυτό δεν ανακαλείται, ούτε μπαίνουν «αστερίσκοι», όπως συχνά- πυκνά παρατηρείται σε άλλες διμερείς συμφωνίες. Βασικό προαπαιτούμενο, είναι να πειστούν ότι η «άλλη πλευρά» είναι αξιόπιστη.
Το γεγονός ότι ο Ιαπωνικός Οίκος Αξιολόγησης R&I ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, δεν ήταν τυχαίο. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, μαρτυρά την πεποίθηση των Ιαπώνων ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Οι επενδύσεις
Είναι από τις φορές που οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Ως και πριν από πέντε χρόνια, οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονταν στο ναδίρ και είναι σχεδόν στο σύνολό τους σε εμπορικά δίκτυα, για την πώληση ιαπωνικών προϊόντων και ναυπηγήσεων πλοίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας, στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί 45 ιαπωνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 18 είναι στελεχωμένες με Ιάπωνες. Οι 4 εξ αυτών είναι μεγάλες εταιρείες γενικού εμπορίου Mitsubishi, Marubeni, Itochu, Sojitz. Οι Sumiju Marine και Nippon Shipyard ασχολούνται μόνο με ναυπηγήσεις πλοίων. Με ναυτιλιακό εξοπλισμό ασχολούνται οι Furuno Electric, Daihatsu, Chugoku Paint, Fuji Trading, ISS Machinery, Yanmar.
Επίσης γραφεία στην Ελλάδα έχει ο ναυτιλιακός οργανισμός Nippon Kaiji Kyokai. Οι Weathernews και η NTT Data δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες. To 2022 η NTT Data ανακοίνωσε σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, για την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της, αλλά όχι στην εγκατάσταση κέντρου ψηφιακών δεδομένων.
Στον κλάδο της ενέργειας δραστηριοποιούνται οι Mitsubishi Power και UACJ, ενώ στα φαρμακευτικά προϊόντα οι Takeda Pharmaceutical και Astellas Pharma. Από τον κλάδο των μηχανημάτων είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα οι Hitachi Rail, Sony, Canon, Konica, Daikin, Makita, Toyota Materials και από τη Βιομηχανία οι Tosoherasu, JTI, YKK. Στη γεωργία δραστηριοποιείται η Bioguard, στην εκπαίδευση η Kumon και στη διαφήμιση η Dentsu. Γραφεία στην Ελλάδα έχουν οι ταξιδιωτικές εταιρείες HIS, Travelwise και Marisol.
Το ενδιαφέρον
Σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό, παρατηρείται πλέον ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Χατζηδάκης απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση για ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Υποδομές: Ιαπωνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ενέργεια: Αποτελεί τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τεχνολογία: Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας με μεγάλες Ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στη… ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό, το 2024 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας», επομένως θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να υλοποιηθούν μία σειρά από δράσεις όπως, σεμινάριο παρουσίασης του ελληνικού τουρισμού, πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, τόσο για την προώθηση της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού, όσο και των προϊόντων της.