Bloomberg: Με χαμηλότερο επιτόκιο μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα από χώρες με υψηλότερη αξιολόγηση

NEWSROOM
Bloomberg: Με χαμηλότερο επιτόκιο μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα από χώρες με υψηλότερη αξιολόγηση
Φωτογραφία: Shutterstock

Πιέσεις στις τιμές των ομολόγων ασκήθηκαν σήμερα.

«Οι τιμές των ομολόγων στην αγορά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,18%, από εκείνο με το οποίο θα δανείζονταν χώρες οι οποίες διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ, ήτοι επτά βαθμίδες υψηλότερη εκείνης που διαθέτει η χώρα (ΒΒΒ)».

Αυτό επισημαίνει o αρθρογράφος του Bloomberg Μatt Winkler, προσθέτοντας ο ίδιος ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα, πριν ακόμη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κατόρθωνε να δανείζεται από τις αγορές με όρους που δανείζονταν χώρες οι οποίες διέθεταν την επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως οι σημερινές πιέσεις στα ομόλογα συνδέονται με την επανεμφάνιση των λεγόμενων «σκληρών» της ΕΚΤ οι οποίοι πιέζουν για μία βραδύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel δήλωσε σήμερα στους Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι υπομονετική με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί και τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το «τελευταίο μίλι» για τη μείωση του, θα είναι το πιο δύσκολο.

Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο, αλλά η συζήτηση για χαλάρωση πολιτικής εντείνεται και οι αγορές βλέπουν την τράπεζα να αρχίζει να αντιστρέφει την πορεία της αυτή την άνοιξη, δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης και της εξασθένισης των πιέσεων στις τιμές.

Ωστόσο, η Schnabel προειδοποίησε να μην προχωρήσουμε σε περικοπές πολύ σύντομα, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη κορυφωθεί και ορισμένα ανησυχητικά σημάδια παραμένουν καθώς ξεκινά μια νέα, «κρίσιμη» φάση αποπληθωρισμού.

«Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στις υπηρεσίες έχουν αυξηθεί για αρκετούς συνεχόμενους μήνες», ανέφερε την Τετάρτη οι FT. «Βλέπουμε κολλώδη πληθωρισμό υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών».

ΣΧΕΤΙΚΑ