Φόροι «βουνό» και το 2019 για τις επιχειρήσεις

Φωτο: Shutterstock

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν η Α. Μέρκελ με τους έξι Έλληνες επιχειρηματίες ήταν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, καθώς την ώρα που οι άλλες “μνημονιακές” χώρες κράτησαν χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ξαναπάρει μπροστά η “μηχανή”, στην Ελλάδα επιλέξαμε να τους εκτινάξουμε στο 29%, σε μια λογική “βγάζω από τη μύγα ξύγκι”.

Ο αρχικός σχεδιασμός της σημερινής κυβέρνησης προέβλεπε εφάπαξ μείωση από το 29% στο 26%. Ωστόσο, η εκκαθάριση του 2019 θα γίνει πάλι με 29%, με την προοπτική να φτάσουμε στο... 2023 για να δούμε συντελεστή 25%. Όσο για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, ακόμα η διάταξη είναι στον "αέρα".

Μπαίνοντας στο τούνελ της κρίσης, ο συντελεστής φόρου επιχειρήσεων ήταν 24%, στη συνέχεια μειώθηκε στο 20% σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, ενώ ανέβηκε στο 26% το 2013, με την προοπτική να μειωθεί βγαίνοντας από το 2ο Μνημόνιο. Το 3ο Μνημόνιο εκτίναξε τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 29% και είναι ενδεικτικό ότι Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στα 4,420 δις ευρώ.

Το παράλογο είναι ότι ακόμα και διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, είναι αυτή που έχει τις περισσότερες προϋποθέσεις αυτοχρηματοδότησης απ’ όλες τις άλλες μειώσεις φόρων κι αυτό γιατί στη διαμόρφωση των φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο σημαντικός ο φορολογικός συντελεστής όσο οι δυνατότητες απόσβεσης και ο τρόπος εκτίμησης- αξιολόγησης της εκάστοτε επιχείρησης. Με απλά λόγια, η μείωση του φορολογικού συντελεστή αυτοχρηματοδοτείται μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς αυξάνεται ο κύκλος εργασιών άρα εν τέλει και τα φορολογικά έσοδα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εν αναμονή των αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι η αναγκαιότητα μείωσης και των ασφαλιστικών εισφορών. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται καίρια, καθώς ο συνδυασμός τους με τη υψηλή φορολογία, ανεβάζουν το συνολικό βάρος και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο, για να βάλει στην τσέπη του ένας εργαζόμενος 1.000 ευρώ, οι ακαθάριστες αποδοχές πρέπει να φτάσουν στα 1.660 ευρώ!

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ