JP Morgan: Σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου τα ελληνικά ομόλογα

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου έλαβε τεράστια ζήτηση, με το βιβλίο προσφορών να αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ, έναντι 21 δισ. ευρώ το 2023 και 15 δισ. ευρώ το 2022.

Η JP Morgan στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, θεωρώντας τα ελληνικά ομόλογα ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, η JP Morgan χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα «σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου».

Εντυπωσιακή ζήτηση για το νέο ομόλογο

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου έλαβε τεράστια ζήτηση, με το βιβλίο προσφορών να αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ, έναντι 21 δισ. ευρώ το 2023 και 15 δισ. ευρώ το 2022. Η κάλυψη άγγιξε τις 9 φορές, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της κατανομής του νέου ομολόγου σε hedge funds, μόλις 5%, έναντι 11% το 2023 και 13% το 2022. Αντιθέτως, asset managers και τράπεζες έλαβαν το 90%, από 74% και 79% αντίστοιχα.

Επιπλέον, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές του β' τριμήνου, ενώ θα συνεχίσει τις μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Η χώρα μας έχει καλύψει ήδη πάνω από το 40% των δανειακών της αναγκών για φέτος, σημειώνει η JP Morgan.

Προβλέψεις για τα spreads και την ελληνική οικονομία

Η JP Morgan, παρά την αισιοδοξία της, προβλέπει μια ελαφρά διεύρυνση των ελληνικών spreads, στις 125 μ.β. τον Μάρτιο, από 105 μ.β. σήμερα.

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τις «long» θέσεις της έναντι των ιταλικών τίτλων, ενώ παράλληλα τονίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,3% φέτος, υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,8%, έλλειμμα 0,9% και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 152%.

ΣΧΕΤΙΚΑ