Ποιοι επιχειρηματίες θα καθίσουν στο τραπέζι της Α. Μέρκελ
Πρόσκληση σε 6 μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, απέστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος και το ραντεβού στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι αμφίδρομο. Από τη μια, η Α. Μέρκελ θα πάρει κλίμα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική οικονομία κι από την άλλη, θα φανεί αν όντως αναθερμαίνεται το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο ίδιο τραπέζι με τη Γερμανίδα Καγκελάριο θα καθίσουν τέσσερα από τα μέλη του δ.σ. του ΣΕΒ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ε. Βασιλάκης της Aegean, Ε. Μυτιληναίος, Ν. Καραμούζης ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Μ. Τσαμάζ του ΟΤΕ, όπως επίσης ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαϊλης και η επικεφαλής της Neptune Lines Μ. Τραυλού, που θα εκπροσωπήσει το χώρο της ναυτιλίας.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι στα χρόνια της κρίσης, όταν το Βερολίνο ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα των αγορών και ιδιωτικοποιήσεις, το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών της επιχειρηματικής κοινότητας, ειδικά στα μεγάλα projects της Ενέργειας, όπου όλοι θυμούνται το περιβόητο σχέδιο «Ήλιος» για την παραγωγή κι εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά αλλά και το άδοξο τέλος του.
Ο αντίλογος είναι ότι οι επιχειρήσεις γερμανικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν αποεπένδυσαν και παρέμειναν παρά τις προφανείς δυσκολίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 27.000 εργαζόμενους κι έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 7,7 δις ευρώ. Υπολογίζεται, δε, ότι το σύνολο των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ.
Η έξοδος από το τούνελ της κρίσης και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται, πάντως, ότι ξανάνοιξε την επενδυτική όρεξη γερμανικών επιχειρήσεων, που εστιάζουν στα πεδία, τα οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη βάση για την προσδοκώμενη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, ο τουρισμός, τα Logistics και η τεχνολογία είναι ορισμένοι από τους τομείς, στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη Β. Ελλάδα, η οποία μπορεί να εξηγήσει και το ζωηρό ενδιαφέρον του Βερολίνου για επίλυση του Μακεδονικού προβλήματος, έτσι ώστε να ανοίξουν νέοι εμπορικοί δρόμοι. Δεν πρέπει να ξεχνά, άλλωστε, κανείς ότι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, είναι η Γερμανία.
Στην άλλη όψη του νομίσματος, οι ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία ξεπερνάνε τα 225 εκατ. Ευρώ και μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί- όπως καταγράφονται από την Bundesbank- είναι οι Piraeus Bank, M.J. Maillis, S&B Industrial Minerals, Titan Cement, Alco Group, Alumil Milonas, Ellaktor Group, Mathios Refractories, Frigoglass, Sunlight, Viohalco, COCOMAT, FAGE International, Chipita, Korres- Elpen Farma, Gregory’s, Biofresh.