«Φέσι» 911 εκατ. από δημόσιες επιχειρήσεις

Φωτο: Shutterstock

Όποιος πήρε στα χέρια του τα στοιχεία του ΓΛΚ για τις πληρωμές του περασμένου Νοεμβρίου, δοκίμασε δύο εκπλήξεις. Η πρώτη, λίγο ως πολύ αναμενόμενη για τους… μυημένους, ήταν ότι το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει τα χρέη του με ρυθμούς χελώνας. Η δεύτερη και πιο ισχυρή είναι ότι δημόσιες επιχειρήσεις, που πήραν δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, τα έγραψαν στο… χιόνι, με αποτέλεσμα να καταπέσουν εγγυήσεις που αγγίζουν το 0,5% του ΑΕΠ!

Η έκπληξη παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ανατρέξει κανείς στις αντίστοιχες προβλέψεις του Προϋπολογισμού, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε- άγνωστο πώς- ότι οι καταπτώσεις εγγυήσεων θα κινηθούν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, όντας σχεδόν μηδενικές!

Το επίσημο δελτίο του ΓΛΚ είναι λίαν αποκαλυπτικό. Το 2017 η συνολική αξία του ανεξόφλητου χρέους με κρατική εγγύηση ήταν 11,546 δις ευρώ, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη ήταν ότι θα περιοριστεί στα 10,358 δις ευρώ. Ωστόσο, πριν κλείσει η χρονιά, οι υπολογισμοί αυτοί ξεπεράστηκαν, καθώς στο 11μηνο αυτό το ανεξόφλητο των κρατικών εγγυήσεων είχε φτάσει στα 10,515 δις ευρώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κακό είναι μικρό, αν δεν υπήρχε μια… μικρή λεπτομέρεια: η στήλη που αποτυπώνει τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων.

Μετά από την κατάπτωση εγγυήσεων 676,7 εκατ. ευρώ το 2017, στο οικονομικό επιτελείο υπολόγισαν (;) ότι το 2018 οι καταπτώσεις θα περιοριστούν στα 88,7 εκατ. ευρώ, για να φτάσουν στα 31,9 εκατ. Ευρώ με τον συνυπολογισμό των εσόδων από προμήθειες που εισπράττει το Κράτος. Φευ! Στο 11μηνο, οι καταπτώσεις εγγυήσεων είχαν φτάσει στα 937 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 911 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών! Κοινώς το Δημόσιο «φέσωσε» τον Κρατικό Προϋπολογισμό, «φούσκωσε» ισόποσα το Χρέος και επιβάρυνε τους πολίτες, που πάντα πληρώνουν τα σπασμένα.

Καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι ενώ το ΓΛΚ έδωσε εξαντλητικές οδηγίες για το πώς πρέπει οι τράπεζες να ρυθμίζουν επιχειρηματικά δάνεια που τελούν υπό κρατική εγγύηση, δεν αφιέρωσε ούτε μια γραμμή στην εγκύκλιο για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού, που πήραν στα χέρια τους υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρει κανείς ότι από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός και το Χρέος «φορτώθηκαν» με καταπτώσεις εγγυήσεων περίπου 7,5 δις ευρώ…

ΣΧΕΤΙΚΑ