«Ψήνονται» νέες αλλαγές στο φορολογικό -Για ποιους επαγγελματίες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνονται, κατά πως φαίνεται, βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κι αυτό, όπως λένε αρμόδιες πηγές, όχι λόγω των κινητοποιήσεων αλλά επειδή στο στάδιο της διαβούλευσης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, εντοπίζονται εστίες αδικίας.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται, κατ’ αρχάς, η παρέμβαση όσον αφορά στα περίπτερα. Πρόκειται για κλασική περίπτωση, όπου υπάρχει μεγάλος τζίρος, αλλά μικρό κέρδος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που παρουσίασαν οι κλαδικοί φορείς, ο μεγάλος τζίρος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις τσιγάρων και στις τηλεκάρτες. Αν και δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα η βελτίωση που μπορεί να γίνει, φαίνεται ότι η προσαύξηση του 5% λόγω τζίρου, είναι βασική... υποψήφια.

Μια άλλη επαγγελματική ομάδα, που πιθανώς θα εξαιρεθούν ή θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, είναι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνδέονται με μια εταιρία. Στην πραγματικότητα δεν είναι αυταπασχολούμενοι αλλά “μπλοκάκηδες”, δηλαδή υποκρυπτόμενοι μισθωτοί, και δεν έχουν καν επαγγελματικές δαπάνες, αφού αυτές καλύπτονται από την εταιρία. Όπως άφησε να εννοηθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο Nextdeal, πιθανότατα και αυτοί θα αντιμετωπιστούν ως “μπλοκάκηδες”, με συνέπεια να εξαιρεθούν από το νέο σύστημα φορολόγησης.

Εισηγήσεις, αλλά χωρίς αποφάσεις, υπάρχουν και για τους αυτοκινητιστές ταξί, όσον αφορά στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω προϋπηρεσίας. Ενώ για κάποιον τεχνίτη π.χ. ηλεκτρολόγο, η... παλαιότητα τεκμαίρεται ότι συνεπάγεται περισσότερη πελατεία άρα και μεγαλύτερο τζίρο, ένας οδηγός ταξί κάνει τις ίδιες κούρσες είτε είναι νέος είτε βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους κλαδικούς φορείς και οι αποφάσεις θα ληφθούν ως την Πέμπτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, πάντα με την επισήμανση ότι θα πρόκειται για σημειακές αλλαγές, που δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα της παρέμβασης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί αξιοποιώντας και τα “εργαλεία” που χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε άλλες χώρες. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μιλώντας στη Βουλή έφερε το παράδειγμα του φοβερού και τρομερού IRS, όχι μόνο αξιοποιεί αλλά και επιβραβεύει τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Το ελληνικό σύστημα επιβράβευσης επί του παρόντος περιορίζεται στο appodixi, δηλαδή στις καταγγελίες από την ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, για αδήλωτες ή πλαστές αποδείξεις. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το χρηματικό bonus, που φτάνει ως τις 3.000 ευρώ, οι καταγγελίες αυξήθηκαν. Στις 12 Νοεμβρίου, στην ΑΑΔΕ είχαν φτάσει συνολικά 136.287 ανώνυμες κι επώνυμες καταγγελίες. Χθες, είχαν φτάσει στις 144.198, εκ των οποίων οι 64.632 είναι επώνυμες, ενώ 239.675 φορολογούμενοι έχουν “κατεβάσει” την εφαρμογή στο κινητό τους.

Αν και η διάταξη για τα bonus θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει αναδρομικότητα, έτσι ώστε να επιβραβευθούν και οι παλαιότερες καταγγελίες. Το θέμα πιθανότατα θα λυθεί με τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Σημειωτέον ότι είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση της εφαρμογής, με προσαρμογές για το λειτουργικό iOS 17.1, αλλά κυρίως το appodixi αναγνωρίζει το QRCode των φορολογικών μηχανισμών, που έχουν αναβαθμιστεί, περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού.

Επιστρέφοντας στις μεθόδους του IRS, είναι προφανές ότι δεν αρκεί το appodixi, το οποίο εκ των πραγμάτων στοχεύει στα μικρότερα “ψάρια”. Έχει, όμως, ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για καταγγελίες, η οποία υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη μεγαλύτερων υποθέσεων φοροδιαφυγής, προφανώς με αμοιβή.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό του χρηματικού βραβείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30% των εσόδων που συλλέγονται και αποδίδονται στις πληροφορίες του πληροφοριοδότη. Πέρσι, το IRS κατέβαλε στους πληροφοριοδότες 132 αμοιβές συνολικού ύψους 37,8 εκατομμυρίων δολαρίων από έσοδα που εισπράχθηκαν ύψους 172,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2007, το Γραφείο Καταγγελιών του IRS χορήγησε βραβεία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με βάση την είσπραξη 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ