FT: «Καμπανάκι» για ήπια κυκλική επιβράδυνση
Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σημειώθηκε το 2018 σύμφωνα με την Goldman Sachs με την κινεζική οικονομία να καταγράφει σημαντική καθυστέρηση ρυθμού ανάπτυξης, όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους. Επίσης, η Γερμανία και η Ιαπωνία κατέγραψαν περιόδους οικονομικής ύφεσης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ και οι χρηματαγορές βίωσαν αναταραχή.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, συντρέχουν διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο διαφοροποιημένων τάσεων παραγωγικότητας καθώς και στον κύκλο του μακροπρόθεσμου χρέους, ο οποίος επιταχύνθηκε από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούσε μέσο για τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι εν λόγω αλλαγές έχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις: άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, το Brexit, την εκλογή του Trump, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κυριότερων οικονομιών του κόσμου και μια διάβρωση της φιλελεύθερης παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Ο μετασχηματισμός του παγκόσμιου περιβάλλοντος επιφέρει περαιτέρω κινδύνους όπως η αδυναμίας διαμόρφωσης μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε μια σοβαρή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αδυναμία διαχείρισης των συγκεντρώσεων χρέους- ιδιωτικού και δημόσιου- του παρελθόντος.
Επιπλέον, μια κατάλυση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις ίσως μέσω της κατάρρευσης στο εμπόριο ως αποτέλεσμα ενός άλλου γεωπολιτικού γεγονότος. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι η κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καθώς είναι απολύτως πιθανό να υπάρξει μια ήπια και διαχειρίσιμη επιβράδυνση με λίγες ζημίες. Η μεγάλη ανησυχία θα πρέπει να αφορά στο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να συμβεί μια τέτοια επιβράδυνση.
Η αστάθεια στον τομέα της πολιτικής και των πολιτικών σε συνδυασμό με την εξάντληση των ασφαλών επιλογών για πιστωτική επέκταση θα καταστήσει δύσκολη τη διαχείριση ακόμα και μιας σύντομης και περιορισμένης επιβράδυνσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλοί μηχανισμοί μείωσης των κινδύνων επί του παρόντος. Είναι βαθιά εδραιωμένες και δεδομένων των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων είναι πιθανό να επιδεινωθούν παρά να βελτιωθούν και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.