Καλύτερα κι από τους νέους στόχους τα έσοδα του Προϋπολογισμού

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι παρά την τελευταία, έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά, η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα έσοδα υπερκαλύπτει αυτήν τη δαπάνη των 352 εκ ευρώ.

Πλέον, η σύγκριση γίνεται με τις προβλέψεις της νέας Εισηγητικής για το 2024 και η διαφορά παραμένει θετική.

Για την περίοδο του Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 482 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 962 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 4,770 δισεκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,080 δισεκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 5,607 δισεκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,718 δισεκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,585 δισεκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 5,806 δισεκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,235 δισεκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 16,934 δισεκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 15 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 464 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 548 εκατ. ευρώ.

Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν:

  • η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 786 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass και της επέκτασης αυτού
  • η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 
  • καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. 

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 7,730 δισεκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 116 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον και την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ