Εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Στα «αλμυρά» δάνεια του ΔΝΤ πέφτει το βάρος του ΟΔΔΗΧ για το «ξελάφρωμα» των δανειακών υποχρεώσεων, καθώς αν και τυπικά δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την εξαγορά ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και οι λοιπές Κεντρικές τράπεζες, στις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έκανε η ελληνική πλευρά, διαπιστώθηκε μια σχετική δυσκαμψία.
Αυτό που φαίνεται ότι φοβάται η Φρανκφούρτη είναι μήπως κατηγορηθεί για έμμεση κρατική ενίσχυση και γι’ αυτό φέρεται να έθεσε ως προϋπόθεση μιας τέτοιας κίνησης, να γίνει- γενικώς και αορίστως- με όρους αγοράς. Σημειωτέον ότι τα παλιά ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ και που έμειναν «ακούρευτα» στο PSI, βαρύνονται με επιτόκιο 4,75%, ενώ μεσοσταθμικά η τιμή των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα είναι περίπου 5%.
Πηγές, με άμεση γνώση της διαδικασίας, δεν δείχνουν, πάντως, να προβληματίζονται, παρατηρώντας ότι αν καλοεξετάσει κανείς το ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι η σχετική συζήτηση είναι μάλλον άνευ αντικειμένου. Αυτήν τη στιγμή, το ελληνικό Χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ ανέρχεται σε 8,267 δις ευρώ, ενώ άλλα 2,720 δις ευρώ διακρατούνται από τις Κεντρικές τράπεζες, δηλαδή συνολικά 10,987 δις ευρώ. Από αυτά, τα 5,787 δις ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν ούτως ή άλλως εντός του 2019, άρα το αν και πόσα θα μπορούσε να εξαγοράσει τώρα η Ελλάδα με το «φτηνό» χρήμα από το «μαξιλάρι» του ESM είναι μάλλον πονοκέφαλος άνευ ουσιαστικού λόγου.
Αντιθέτως, η εξαγορά των επίσης ακριβών δανείων του ΔΝΤ έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι τόσο λόγω του όγκου τους, αλλά επειδή βαρύνονται με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή χρωστάμε στο Ταμείο 9,814 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,983 δις ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν εντός του έτους. Το «μυστικό» αυτών των δανείων είναι ότι ενώ μεσοσταθμικά βαρύνονται με 3,6- 3,7%, τα τελευταία 4-5 δις ευρώ εξ αυτών έχουν επιτόκιο 4,9%. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι και αυτή η εξαγορά δεν είναι τυπική διαδικασία, παρά το ότι και το ΔΝΤ έχει ανάψει πράσινο φως και περιμένει.
Για να γίνει η κίνηση, θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως ο ESM, καθώς με βάση τη ρήτρα- ανάλογη του Preferred Creditor Status που ισχύει για το ΔΝΤ- την οποία εισήγαγε στις δανειακές του συμβάσεις, αν εξοφληθεί πρόωρα μέρος των δανείων του Ταμείου, θα πρέπει να εξοφληθεί ανάλογο μέρος των δανείων του Ευρωμηχανισμού. Κι ενώ για παράδειγμα το 20% των δανείων του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε περίπου 2 δις ευρώ, το 20% του Χρέους προς τον ESM αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 40 δις ευρώ. Οι ίδιες πηγές σπεύδουν, πάντως, να επισημάνουν ότι δεν διαφαίνεται πρόθεση του ESM να μπλοκάρει τη διαδικασία…