Οι τρεις άξονες της εθνικής στρατηγικής για την βιομηχανία και τις ΜμΕ

Φωτογραφία αρχειου shutterstock

Στους στόχους της κυβέρνησης για την βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτριος Σκάλκος, κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Εθνικό Παρατηρητήριο: Δημόσιες πολιτικές με αξιόπιστα δεδομένα για τις ΜΜΕ», που διεξάγεται από 1-2 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Σκάλκος τόνισε την σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο και τον ρόλο της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την βιομηχανία κινείται σε τρεις άξονες:

  • Aπανθρακοποίηση
  • Ανταγωνιστικότητα
  • Στρατηγική αυτονομία

Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε και στους επιμέρους στόχους της εθνικής πολιτικής.

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κλείσει το επενδυτικό κενό της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σημείωσε δε, ότι τα χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους είναι 2,5 φορές περισσότερα από όσα είχαν διατεθεί για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας με το Σχέδιο Μάρσαλ.

Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε νέες διεθνείς συνεργασίες, στο άνοιγμα της Ελλάδας σε νέες αγορές, στην προτεραιότητα στην έρευνα και την καιτονομία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Σκάλκος και στην «πράσινη» εργασία, τονίζοντας ότι μόνο στον κλάδο των μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση θα χρειαστεί πανευρωπαϊκά εξειδικευμένο προσωπικό που θα αγγίζει τους 800.000 εργαζόμενους.

Επιπλέον, το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της βιομηχανίας αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Βιομηχανικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της αυτονομίας σε βιομηχανικό εξοπλισμό, τεχνολογίες και πρώτες ύλες.

Να σημειωθεί, ότι αυτή την στιγμή «τρέχουν» δεκάδες προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, τόσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και σε επενδύσεις που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την εθνική οικονομία και τον ρόλο της Ελλάδας διεθνώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ