Χατζηδάκης: Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος - Στα 10.920 το ελάχιστο τεκμαρτό ειδόδημα
Την εξειδίκευση των μέτρων στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 2024 καταργείται το 50% στον φόρο επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν έσοδα περισσότερα του κατώτατου μισθού. Για εκείνους που δηλώνουν λιγότερα του ορίου αυτού η έκπτωση θα ανέρχεται στο 25%.
Πλέον ως τεκμαρτό όριο ορίζεται το ποσό των 10.920 ευρώ, όσο αντιστοιχεί ο κατώτατος μισθός επί 14.
Με το μέτρο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα βάλει τέλος σε μια αδικία, όπου το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών κατέβαλε το 50% όλων των φόρων για τον εν λόγω κλάδο.
«Κανένας νέος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται με ποσοστό μικρότερο του κατώτατου μισθού», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι με το νέο σύστημα θα πληρώνουν λιγότερα», συμπλήρωσε.
Στόχος είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την κατάργησή του αναμένεται ότι τα έσοδα θα ανέρχονται στα 606 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, τα οποία θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της παιδείας και της υγείας.
Μάλιστα, όπως τόνισε το 76% των επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από 0 έως 3.000 ευρώ και μόλις το 24% θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι μια ολιστική και πολυ-επίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Πώς γίνεται ένας που έχει στη δούλεψή του κάποιους εργαζόμενους να δηλώνει λιγότερα από τους υπαλλήλους του;», διερωτήθηκε.
Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:
- Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», είπε.
- Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
- Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
- Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
- Και πέμπτος άξονας είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθάρισε ότι καμία αγοραπωλησία δεν θα γίνεται πλέον με μετρητά παρά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.
Όπως ανέφερε 42.500 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με εξόφληση μετρητών η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται στο 0,5 δισ. ευρώ, ενώ 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συναλλαγών που εξοφλήθηκαν μερικών με μετρητά.
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, τα συμβόλαια στα οποία θα υπάρχει μερική ή ολική αποπληρωμή με μετρητά θα θεωρούνται άκυρα και θα επιβάλλεται και πρόστιμο.
Αναφερθείς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις για να υπάρξει εξορθολογισμός στην αγορά αυτή.
Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, το νομοσχέδιο κινείται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: τη διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συνεργασία των πολιτών με τις επιχειρήσεις.
Αναφορά έκανε και στο μπόνους για τις πλαστές αποδείξεις, διευκρινίζοντας ότι το μπόνους για τις αποδείξεις που εντοπίζονται μέσω της εφαρμογής appodixi θα ανέρχεται από 100 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εξοπλιστούν με κάμερες τόσο για την προστασία τους, όσο και για τη διασφάλιση της διαφάνειας, ενώ θα καταγράφονται και οι συναντήσεις των πολιτών με τα στελέχη της αρχής. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και για τις συναντήσεις με τους υπαλλήλους των τελωνείων.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, λέγοντας ότι πλέον θα είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία έχουν συνεργασία. Θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές όταν θα εντοπίζουν παραβάσεις και να διακόπτουν τη συνεργασία με τα πρατήρια που προβαίνουν στις παραβάσεις αυτές.