Πώς έκαναν «φτερά» 23 δισ. ευρώ σε μια πενταετία -Πρόκληση τα μηδενικά εισοδήματα 220.000 επαγγελματιών

Φωτό: Shutterstock

Η Έκθεση της Κομισιόν για το «κενό» ΦΠΑ είναι σαν ένα ποτήρι με νερό. Άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι απώλειες εσόδων από το «ευαίσθητο» πεδίο του ΦΠΑ, περιορίζονται χρόνο με το χρόνο. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, οι νέες τεχνικές και τα «εργαλεία» ελέγχου, η μεγαλύτερη αυτοσυμμόρφωση των φορολογούμενων, αναμφίβολα συνέβαλαν έτσι ώστε να κλείσει η «τρύπα» στο 17,8% των δυνητικών εσόδων, από τα επίπεδα- ρεκόρ του 29,1% το 2017 και του 30,2% το 2011 όταν βέβαια λόγω Μνημονίων τα έσοδα ΦΠΑ ήταν πολύ λιγότερα.

Τα κακά νέα είναι ότι ακόμα κι έτσι, τα κρατικά ταμεία έχουν χάσει περί τα 23 δισ ευρώ μόνο μέσα στην πενταετία 2017- 2021, ενώ αν συνυπολογίσουμε τη μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση της Κομισιόν για το 2022 (αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2021 αστόχησε κατά περίπου 700 εκ ευρώ), οι απώλειες φτάνουν τα 25 δισ ευρώ! Πρόκειται για «αιμορραγία» άνευ προηγουμένου για μια χώρα που πασχίζει να ξαναστήσει το Κράτος Πρόνοιας, την Υγεία και την Παιδεία, ενώ είναι προφανές ότι ακόμα και τα μισά από αυτά να είχαν καταλήξει στον Προϋπολογισμό, δεν θα έψαχναν στο ΥΠΕΘΟ «χώρο» για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα.

Στο δια ταύτα, ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ ετοιμάζουν ένα ακόμα νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, που αυτήν τη φορά φιλοδοξεί να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και δεν μιλάμε για αυξήσεις συντελεστών, που τελικά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά ενεργοποίηση ηλεκτρονικών διαδικασιών και ασφαλιστικών δικλείδων, που θα δυσκολέψουν τη ζωή σε μια μεγάλη μάζα υπόχρεων, που σήμερα υποτίθεται ότι ζουν με... αέρα κοπανιστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ!

Με απλούς υπολογισμούς, περίπου 220.000 επαγγελματίες δηλώνουν «0» και μάλιστα συστηματικά, ενώ συνολικά οι 7 στους 10 υποτίθεται ότι επιβιώνουν με λιγότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή με λιγότερα από τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό. Δεν πρόκειται για κάποιο... μαγικό, αλλά όπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ, η φόρμουλα είναι γνωστή και δεν είναι άλλη από το “φούσκωμα” των επαγγελματικών δαπανών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν σχεδιάζεται η επαναφορά λίστας εκπιπτόμενων δαπανών. Ωστόσο, όλες οι επαγγελματικές δαπάνες θα πρέπει από τη νέα χρονιά να «περνάνε» από το MyDATA, με στόχο στην επόμενη φάση οι σχετικοί κωδικοί στο Ε3 να είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ