Ενίσχυση των διμερών σχέσεων με Καναδά «βλέπει» ο Παπαθανάσης -Ποιοι οι πιθανοί τομείς συνεργασίας
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Καναδά «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε, τη Δευτέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία - Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου, «χαρτογράφησε» τα πεδία όπου θα μπορούσε ν' αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία.
«Αυτό που βλέπω τα επόμενα χρόνια είναι οι δύο χώρες να ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις. Έχουμε εμπορικό πλεόνασμα, αλλά θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην καναδική αγορά και την αγορά της βόρειας Αμερικής κι επίσης καναδικές εταιρείες να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση για τις προοπτικές στη νέα οικονομία για καινοτομία και συνεργασία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας (Perspectives in the new economy for innovation & partnership between Canada & Greece) με τον υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά Francois-Philippe Champagne.
«Έχουμε πολλά κοινά πράγματα με τον Καναδά, έχουμε πολλούς τομείς που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Πρώτα απ 'όλα, είμαστε δύο χώρες που βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας και νομίζω ότι αυτό μας δίνει το υπόβαθρο για συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς, όπου θα μπορούσε ν' αναπτυχθεί περαιτέρω η διμερής συνεργασία, όπως η ενέργεια, ο φαρμακευτικός και ο αγροδιατροφικός τομέας, η ψηφιοποίηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.
Ειδικότερα για την ενέργεια, αφού υπογράμμισε ότι «έχουμε μια ανάπτυξη που δεν είχαμε δει στο παρελθόν, έχουμε ρυθμό ανάπτυξης τριπλάσιο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης, καταγράφουμε πλεονάσματα, έχουμε αφήσει πίσω μας ελλείμματα», σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Αναφέρθηκε επίσης στα εν εξελίξει μεγάλα έργα (κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου- FSRU, στην Αλεξανδρούπολη κ.ά) που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν ν' αποτελέσουν ακόμα έναν τομέα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. «Μπορούμε να συνεργαστούμε και στον συγκεκριμένο τομέα. Η Ελλάδα προχωράει πολύ γρήγορα. Θέλουμε, μέχρι το 2028 το 70% των ενεργειακών μας αναγκών να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα καλύπτουμε το 50% και υπάρχουν μέρες που καλύπτουμε το 100%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ επισήμανε και τη μεγάλη άνοδο που παρουσιάζει ο τομέας των φωτοβολταϊκών.
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να είναι «κάτι που συμβαίνει τώρα» και την ανάγκη σε τρόφιμα ν' αυξάνεται, ο κ. Παπαθανάσης υπέδειξε τον αγροδιατροφικό τομέα ως έναν από τους τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας καθώς ο Καναδάς, όπως είπε, έχει την τεχνολογία και η Ελλάδα τα εδάφη αλλά και την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία (και) στον συγκεκριμένο τομέα.
Αναφορικά με τον φαρμακευτικό τομέα επισήμανε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και ο Καναδάς έχουν μια δυναμική στο συγκεκριμένο πεδίο και υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ εταιρειών των δυο πλευρών, από τις οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν συνεργασίες στο άμεσο μέλλον, ενώ σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη σημείωσε πως ο Καναδάς είναι μπροστά σε αρκετά ζητήματα και η Ελλάδα έχει την επιθυμία ν' ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων των δύο πλευρών αλλά και άλλες προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά Francois-Philippe Champagne σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται σε καλό σημείο αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα».
«Δεν νομίζω ότι έχουμε αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό αυτών των σχέσεων», είπε ο Καναδός υπουργός, ενώ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων - στη συμφωνία CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) με την ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να γίνουν μεγαλύτερα βήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική τοποθεσία στον πλανήτη κι ελπίζω πως ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες θα αξιοποιήσουν την αγορά της ως σκαλοπάτι για την ανάπτυξή τους και σε άλλες αγορές της περιοχής, όπως και αντίστροφα ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επιχειρήσουν άνοιγμα στις αγορές της βόρειας Αμερικής μέσω του Καναδά.
Συμφώνησε επίσης με τον κ. Παπαθανάση ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς που ανέφερε ο Έλληνας αν. υπουργός Οικονομικών και σημείωσε πως ένας κλάδος όπου θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των συνεργειών είναι αυτός της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει να επεκτείνεις την κλίμακα και το εύρος μιας επιχείρησης.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Vassy Kapelas, παρουσιάστρια των εκπομπών Question Period, Power Play & The Vassy Kapelas Show, στον Καναδά.
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών Συμεών Τσομώκος και ο συμπρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας - Καναδάς (Hellenic Initiative - Canada) John Sotos.