Ολοταχώς για τα 20 δισ ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις -Ακόμα πιο πάνω ο πήχης για το 2024
Λίαν συντηρητική αποδείχθηκε- ως ήταν αναμενόμενο- η αρχική πρόβλεψη του Προϋπολογισμού ότι οι φετινές τουριστικές εισπράξεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 18 δισ ευρώ.
Όλα τα στοιχεία και οι πρώιμοι δείκτες φανέρωναν μια δυναμική που τελικά επιβεβαιωνόταν μήνα με το μήνα, όταν κι έγινε σαφές ότι οι υψηλές πληρότητες και η επιμήκυνση της σεζόν θα οδηγούσαν τις εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα- ρεκόρ του 2019. Το ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν πόσο πάνω.
Το ως συνήθως συντηρητικό ΓΛΚ προφανώς και ικανοποιήθηκε από τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο, που διέψευσαν τις Κασσάνδρες, ωστόσο το “κλειδί” ήταν ο Αύγουστος. Με τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% και τις διεθνείς αφίξεις να κινούνται περίπου 11% πάνω από το 2019, οι τεχνοκράτες του ΓΛΚ μπόρεσαν να “κλείσουν” τις εκτιμήσεις για τις φετινές εισπράξεις στα 20 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 2 δισ ευρώ από το 2019!
Αν και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανότατα και αυτές οι εκτιμήσεις θα ξεπεραστούν από τους τελικούς αριθμούς, η ουσία είναι ότι ο Τουρισμός “τράβηξε” και φέτος το άρμα της οικονομίας. Επί της ουσίας, με βάση τον πολλαπλασιαστή του Τουρισμού στο ΑΕΠ, αυτά τα τουλάχιστον 2 δισ ευρώ επιπλέον τζίρου, ανεβάζουν το ΑΕΠ κατά περίπου 4 δισ ευρώ, ενώ η θετική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα υπολογίζεται στα 600 εκατ ευρώ!
Η ουσία είναι ότι το... κοντέρ συνεχίζει να γράφει, καθώς παρά τις ανησυχίες ότι οι καταστροφές θα επηρεάσουν τις τουριστικές ροές, τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Eurocontrol, την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (11%) στις ημερήσιες πτήσεις, σε σύγκριση με το 2019. Αντίστοιχη εικόνα για τον Οκτώβριο, δίνει το Airdata Tracker, καθώς “μετρά” αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 5,8% σε σχέση με το 2022.
Ως συνήθως, μπαίνοντας σιγά- σιγά στην τελική ευθεία της φετινής θερινής σεζόν, οι παράγοντες του κλάδου, αρχίζουν να κάνουν υπολογισμούς και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Αναμφίβολα, παρά το σοκ των καταστροφικών πυρκαγιών και τις πληθωριστικές πιέσεις στο τουριστικό προϊόν, δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση της ζήτησης και του τζίρου, καθώς το brand name της Ελλάδας λειτούργησε σαν μαγνήτης. Επισήμως, στο οικονομικό επιτελείο έχουν “χτίσει” τον Προϋπολογισμό του 2024 με την παραδοχή ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα φτάσουν τα 21 δισ ευρώ, δηλαδή 1 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος. Οι επαγγελματίες του κλάδου αισιοδοξούν ότι ο πήχης μπορεί να ανέβει πιο ψηλά, αρκεί το τουριστικό προϊόν να παραμείνει ανταγωνιστικό.
Και κάπου εδώ ξεκινά το θρίλερ με το μειωμένο ΦΠΑ αλλά και τον αυξημένο Φόρο Διαμονής. Ξεκινώντας από το δεύτερο, από το ΥΠΕΘΟ ξεκαθαρίζουν ότι η αύξηση από την Πρωτοχρονιά θα γίνει κανονικά, σημειώνοντας ότι μια αύξηση 1-1,5 ευρώ στα περισσότερα καταλύματα δεν επηρεάζει τη ζήτηση, ενώ στα πολυτελή ξενοδοχεία η αύξηση των 4 ή 6 ευρώ δεν επιβαρύνει ουσιαστικά την τελική τιμή.
Πιο σύνθετη είναι η συζήτηση για το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, το τουριστικό “πακέτο”, τις μεταφορές. Με κόστος περί τα 250 εκ ευρώ για κάθε εξάμηνο, το ΥΠΕΘΟ θα “μετρήσει” τα υπέρ και τα κατά της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών και οι αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου.