Μαρινάκης: Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών

NEWSROOM
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης -Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης -Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Διευκρινίσεις για το αν υπάρχει προοπτική να επιβληθούν νέοι φόροι στις ατομικές επιχειρήσεις, κλήθηκε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει γενικότερα θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών, καθώς και ότι «όπως και στην προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών». Στάθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σχολίασε κατόπιν σχετικής ερώτησης περιστατικό κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ελληνοποιήσεων με αναφορά σε δημοσιεύματα που του ζητήθηκε να σχολιάσει.

«Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος και για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέτρα και συνολικές κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και με στόχο να εισπράττονται χρήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν εισπράττονται λόγω ενός ποσοστού φοροδιαφυγής. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Για το κατά πόσον ο αρμόδιος υφυπουργός εξέφρασε σχετικά κάποιες προσωπικές απόψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο υφυπουργός έκανε μία ανάλυση για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω και, ενδεχομένως, πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη και από τον πρωθυπουργό αναλυτικά, και στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου».

Πρόσθεσε επίσης ερωτώμενος σχετικά πως «δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υπουργού. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά συνολικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τον υφυπουργό. Ήδη, προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί σε μια περίοδο εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας, το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα και προχωράει μια οικονομική πολιτική, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μείωση των συνεπειών αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Σίγουρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι και ο υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει αυτό το οποίο λέω κι εγώ. Είναι συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι προσωπική βούληση του πρωθυπουργού. Το ξαναλέω: Η ΝΔ, η κυβέρνηση αυτή, αποδεδειγμένα, όχι στα λόγια, έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Ήδη στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε, αύξησε το αφορολόγητο, πού ήταν μία οριζόντια, ουσιαστικά, μείωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Έχει δώσει, δηλαδή, τα διαπιστευτήριά της. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το μέλλον. Μιλάω για όσα έχουν γίνει, για όσα γίνονται και, προφανώς, και για όσα θα γίνουν. Κυρίως, όμως, μιλάω για μέτρα ήδη ψηφισθέντα, όχι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η βούλησή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Στο σημείο αυτό τόνισε πως γενικά δεν τίθεται θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών και πως «όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών».

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τόνισε πως «υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η επέκταση, η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος σε περισσότερες συναλλαγές, η απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων με τη χρήση μετρητών, οι αυξημένοι έλεγχοι. Να θυμίσουμε ότι οι έλεγχοι, μετά και τις εκλογές και με τη νέα πολιτική ηγεσία, εντείνονται και αυξάνονται και επιβάλλονται πολύ περισσότερα πρόστιμα. Ανακοινώνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Αν παρακολουθήσει κανείς τις ανακοινώσεις και του κ. Χατζηδάκη και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα δει ότι οι έλεγχοι είναι όλο και περισσότεροι. Μια σειρά πρωτοβουλιών, σας είπα ενδεικτικά κάποιες, οι οποίες κατατείνουν σε αυτό.

Όλη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων. Παράδειγμα: Έχει μείνει μία εκκρεμότητα από όλες τις πολλές μειώσεις φόρων που έχουν γίνει, ένας άδικος φόρος, που είναι το τέλος επιτηδεύματος. Προφανώς αυτό είναι στα σχέδιά μας, αλλά στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων από φόρους, χωρίς την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος, λοιπόν, είναι αυτός».

ΣΧΕΤΙΚΑ