Eργασιακό νομοσχέδιο: Αυτά είναι τα 15 βασικά σημεία του -Τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, τι προβλέπει

NEWSROOM
Υπάλληλοι κάνουν meeting
Φωτογραφία: Shutterstock

Τίθεται σε λίγη ώρα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, ενώ στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η Oδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι υπέρ των εργαζομένων, συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα βασικότερα σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου είναι τα εξής:

«1) Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας.

2) Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότες, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη.

Για να διευκρινίσουμε fake news που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης, ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο.

3) Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δόκιμου εργαζομένου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.

4) Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στον χώρο της εστίασης και του catering.

5) Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλίδες.

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση εις βάρος του εργαζομένου από τον εργοδότη.

-Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση.

-Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.

6) Καθιερώνεται, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ, η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας όταν αυτή είναι υποχρεωτική.

7) Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζομένου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

8) Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του.

9) Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

10) Επίσης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.

11) Η ύπαρξη προτύπου ατομικής σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

12) Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

13) Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας.

14) Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας.

15) Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

Το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας.

Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτόν, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και, φυσικά, τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια

ΣΧΕΤΙΚΑ