Μπαράζ ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

ΣΕΠΕ/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Οι μέρες που η Επιθεώρηση Εργασίας έψαχνε στα “τυφλά” ή στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο σε καταγγελίες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αν και η νεοσυσταθείσα Ανεξάρτητη Αρχή υποφέρει από ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό, αν και παρουσιάζει τις συνήθεις “παιδικές ασθένειες” όπως κάθε νεοσυσταθείσα Αρχή, η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες και πολύ περισσότερα τα αποτελέσματα που έχει φέρει, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά.

Μέσα στον Ιούλιο, των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε τα διαπιστευτήρια της επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ οι στοχευμένοι έλεγχοι σε τουριστικές- και όχι μόνο- περιοχές, έβγαλαν λαβράκια υποδηλωμένης ή “κατάμαυρης” εργασίας.

Συνολικά στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα πραγματοποιήθηκαν 6.059 έλεγχοι, με την παραβατικότητα να αγγίζει το 20% και το σύνολο των προστίμων να ξεπερνά τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας βεβαίωσε 250 παραβάσεις.

Ο απολογισμός του 7μήνου ουσιαστικά αναδεικνύει και το στοίχημα όχι μόνο της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά του υπουργείου συνολικά, ως προς την ορθή εφαρμογή των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και αυτών που έρχονται, κυρίως στο πεδίο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Από τους περίπου 42.000 ελέγχους που έγιναν, βεβαιώθηκαν πάνω από 8.500 παραβάσεις κι όπως θα περίμενε κανείς, ο μεγάλος όγκος αυτών των παραβάσεων αφορά σε “ευαίσθητες”΄πτυχές της απασχόλησης.

Οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία έφτασαν τις 723, ενώ οι παραβάσεις που σχετίζονταν με την υπέρβαση του χρόνου εργασίας έφτασαν αισίως τις 173. Προφανώς και πίσω από τις 1.937 παραβάσεις στους πίνακες προσωπικού υποκρύπτονται περιπτώσεις με “μαϊμού” ωράρια εργασίας και ρεπό, ενώ σε 315 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παρατυπίες στα χρονικά όρια λειτουργίας των επιχειρήσεων, των ωρών εργασίας ακόμα και των ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων. Όσο, δε, για τις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων και επιδομάτων, αισίως άγγιξαν τις 400, αποδεικνύοντας ότι κάποιοι εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται με έναν περίεργο τρόπο τις συμβατικές και εργοδοτικές τους υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, πέρα από τις καταγγελίες, η επιλογή των “στόχων” γίνεται βάσει risk analysis, δηλαδή με συγκεκριμένα κριτήρια- συντελεστές επικινδυνότητας, ανά περιοχή, ανά κλάδο, ακόμα και ανά επιχείρηση. Αναμφίβολα προκαλεί αίσθηση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που παραμένουν ανέλεγκτες για τουλάχιστον μια 3ετία!

Αυτήν την περίοδο γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι σε ξενοδοχεία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι μεγαλύτεροι παραβάτες- δηλαδή με τις περισσότερες παραβάσεις- εντοπίζονται στον κλάδο της εστίασης. Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία είναι οι συνηθέστερες παραβάσεις. Παράλληλα διενεργούνται, σε συνεργασία με την Τροχαία, αυτοψίες και έλεγχοι στις οδικές μεταφορές, οι οποίοι θα ενταθούν με την έναρξη της σχολικής περιόδου, συμπεριλαμβάνοντας τα σχολικά λεωφορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ