Αντίστροφη μέτρηση για τον “καυτό” Σεπτέμβριο
Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυση υπουργών και υπηρεσιών, “τα κεφάλια μέσα”, όπως λέει το γνωστό ρητό και μόνο υπερβολή δεν είναι.
Οι συζητήσεις, τα σενάρια και οι συσκέψεις πριν από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου, είναι ίσως το λιγότερο που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς ο Αύγουστος “φεύγει” και δίνει τη θέση στον “καυτό” Σεπτέμβριο.
Με τα έως τώρα μηνύματα από τον Τουρισμό να είναι μάλλον θετικά, αλλά χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υπερεισπράξεις 2,5- 3 δισ ευρώ, οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του β’ 3μήνου αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού από το μακροοικονομικό σενάριο εξαρτώνται εν πολλοίς οι παραδοχές για το φετινό πλεόνασμα.
Στο α’ 3μηνο η ελληνική οικονομία “έτρεξε” με 2,1%, ωστόσο μετά από δέκα συνεχή τρίμηνα ενίσχυσης καταγράφηκε επιβράδυνση, με τον τριμηνιαίο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης να διαμορφώνεται στο -0,1%. Το στοιχείο αυτό καταγράφηκε αλλά δεν προκάλεσε ανησυχία στην οδό Νίκης, καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να “τρέχει” σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, μετά από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Από την άλλη, άπαντες περιμένουν να δουν τι έγραψε το... κοντέρ στο β’ 3μηνο.
Πέρσι, στο διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, το ΑΕΠ “έτρεξε” με 7,3% κι αυτό σημαίνει ότι η βάση σύγκρισης είναι ψηλά (base effect). Επιπλέον, ο τζίρος των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση 1,8% στο β’ 3μηνο, που μπορεί να οφείλεται εν πολλοίς στη “βουτιά” των ενεργειακών εταιριών, αλλά ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη πτώση πωλήσεων στη μεταποίηση (13,9%) και την οριακή αύξηση (0,7%) στο εμπόριο.
Όπως αναφέρει το ειδικό δελτίο της Eurobank, σύμφωνα με τo τελευταίο τεύχος της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού Focus Economics, η μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus forecast) για τον τριμηνιαίο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο 2023 διαμορφώνεται στο 0,5% και για τον αντίστοιχο ετήσιο στο 1,9%. Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη του β’ τριμήνου 2023 διαμορφώθηκε στο 0,3% QoQ / 0,6% YoY, η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη (0,0% QoQ / -0,1% YoY), ενώ οι οικονομίες της Ισπανίας και της Γαλλίας μεγεθύνθηκαν με ρυθμούς της τάξης του 0,4% QoQ / 1,8% YoY και 0,5% QoQ / 0,9% YoY αντίστοιχα. Τέλος, το πραγματικό ΑΕΠ της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, μειώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,3% και ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,6%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες προβλέψεις της, έχει βάλει τον πήχη στο 2,4% και μένει να διαπιστωθεί εάν στις επικαιροποιημένες προβλέψεις θα αναθεωρήσει αυτές τις εκτιμήσεις.
Δύο 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, είναι το πρώτο κρίσιμο Φθινοπωρινό ραντεβού με τους Οίκους Αξιολόγησης. Οι Καναδοί της DBRS έχουν εκπέμψει θετικά μηνύματα ως τώρα, αλλά ουδείς θεωρεί βέβαιο ότι θα πατήσουν το κουμπί της επενδυτικής βαθμίδας, εξ ου και οι “πυροσβεστικές” διαρροές από το ΥΠΕΘΟ, που θέλουν να σβήσουν τη “φωτιά” της παροχολογίας, πριν γίνει η ζημιά.
Όπως σημειώνει η Eurobank, τα οφέλη από την πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έστω και από έναν εκ των τεσσάρων Οίκων (ύστερα από 13 χρόνια), είναι σημαντικά, μακροπρόθεσμα. Κυρίαρχο ρόλο λαμβάνει η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας, καλής φήμης και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Η αξιοπιστία έχει χαρακτηριστικά μεταβλητής αποθέματος για μια οικονομία. Η διατήρησή της ή ακόμα και η βελτίωσή της προϋποθέτουν διαρκή επένδυση στα πεδία της δημοσιονομικής σταθερότητας, της ποιότητας των θεσμών και άλλων παραγόντων.
Είτε πάει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός με την αναβάθμιση στις αποσκευές του είτε όχι, οι εξαγγελίες του θα είναι βασισμένες στο “πακέτο” των περίπου 9 δισ ευρώ, που έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται, χωρίς να αποκλείονται ανακοινώσεις απολύτως στοχευμένων παρεμβάσεων για το τελευταίο 4μηνο του 2023. Για το 2024 τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών είναι ασφυκτικά και άπαντες στο ΓΛΚ γνωρίζουν ότι το Προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα περάσει από τη... βάσανο των Βρυξελλών, δεν θα πρέπει να μπει στο “κάδρο” των επικείμενων θυελλωδών διαβουλεύσεων του Eurogroup για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.