Με μπαράζ ελέγχων απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης στους «πονηρούς»

Αγορά στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι επίμονες αυξήσεις ειδικά στα τρόφιμα, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ότι μπαίνοντας το καλοκαίρι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να “τσιμπήσουν” τις τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης, των ειδών διατροφής μη εξαιρουμένων.

Τα επίσημα στοιχεία από τις δύο Κεντρικές Αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ως και διπλάσιες τιμές από πέρσι για φρούτα και λαχανικά, που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Για παράδειγμα, η χονδρική τιμή του καρπουζιού στη Θεσσαλονίκη ήταν 0,50 ευρώ έναντι 0,25 πέρσι, ενώ αυξήσεις ακόμα και πάνω από 50% καταγράφονται σε αγγουράκια, φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ροδάκινα, βερίκοκα.

Οι πρώτες μετρήσεις της Eurostat για τον Ιούλιο έδειξαν, άλλωστε, ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και μήνες πέρασε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης στις αυξήσεις που επιβαρύνουν τρόφιμα- οινοπνευματώδη (10,9% έναντι 10,8%) και μάλιστα με τάσεις ανόδου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα, από τους ελέγχους που ήδη γίνονται για την τήρηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από την παραγωγή ως το ράφι, σε κλάδους και προϊόντα “πρώτης γραμμής”, δηλαδή σε τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά ακόμα και σε σχολικά είδη, που ήδη εμφανίζονται στις προθήκες καταστημάτων.

Αυτό που λένε, πάντως, αρμόδιες πηγές είναι ότι η αισχροκέρδεια δεν κρύβεται μόνο στις παραβάσεις του σχετικού πλαφόν. Ανοικτή “πληγή” για τους καταναλωτές είναι οι παραπλανητικές εκπτώσεις ή ακόμα και οι αυξήσεις τιμών αυτήν την περίοδο, όπου ο κόσμος ψάχνει να βρει ευκαιρίες για να καλύψει ανάγκες, με χαμηλότερο κόστος.

Όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση των τριών αλυσίδων, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα- μαμούθ για παραπλανητικές εκπτώσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί των επάλξεων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τσουχτερά πρόστιμα από φρέσκους αλλά και παλιότερους ελέγχους. Ποιος δεν θυμάται, άλλωστε, το θόρυβο που προκάλεσαν τον περασμένο Χειμώνα οι απίστευτες αυξήσεις στις χιονοαλυσίδες, που προκάλεσαν την επέμβαση των ελεγκτικών οργάνων;

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν εξετάζεται αλλαγή του ορίου των 50.000 ευρώ, που αφορά στη δημοσιοποίηση των παραβατών, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι στην περίπτωση υποτροπής, τα ονόματα και οι επωνυμίες βγαίνουν στο φως ανεξαρτήτως ύψους παράβασης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι μπήκαν ήδη στη “μαύρη” λίστα και τη... γλίτωσαν λόγω μικρών παραβάσεων, λίαν συντόμως θα υποστούν νέο γύρο ελέγχων κι αν πιαστούν στα... πράσα, θα δουν το όνομα τους στα “μανταλάκια”.

Η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης γίνεται σε μια μάλλον δύσκολη συγκυρία, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί εκ νέου αναταράξεις στην “ευαίσθητη” αγορά των σιτηρών. Από το τέλος Μάϊου, όταν διαφαινόταν ότι η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά δεν θα παραταθεί, ως σήμερα η τιμή του σιταριού έχει καταγράψει άνοδο άνω των 8%, ενώ από τα πλήγματα σε λιμάνια και αποθήκες υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 180.000 τόνοι σιτηρών. Ήδη, το φάσμα νέων ανατιμήσεων στα άλευρα πλανάται πάνω από την αγορά...

ΣΧΕΤΙΚΑ