Εκλογές 2019: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο
Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Αυτή είναι η προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου και των επενδυτών για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι πάντα οι μεγάλης διάρκειας προεκλογικές περίοδοι έβλαψαν την οικονομία επιδρώντας παραλυτικά στον κρατικό μηχανισμό.
Μια μεγάλης διάρκειας προεκλογική περίοδος, και μάλιστα σε συνθήκες έντονης πόλωσης και αντιπαλότητας, όπως αυτές που επικρατούν, θα «παγώσει» την αγορά καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αναστείλουν επενδυτικά και καταναλωτικά σχέδια. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση έχει «στεγνώσει» την αγορά, έχοντας προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών στο πλαίσιο του υπερπλεονάσματος. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη κατεβάσει μολύβια, αναμένοντας την επόμενη ημέρα, ενώ η προσμονή εκλογών δεν βοηθά και τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επιπλέον ουδείς επενδυτής θα ασχοληθεί σοβαρά με την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει η επόμενη ημέρα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι η αδράνεια θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, και όλα θα πάνε πίσω με σοβαρό κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε περίπτωση προεκλογικών παροχών.
Τα τρία σενάρια για το χρόνο των εκλογών
-- Εκλογές στο πρώτο τρίμηνο – το καλό σενάριο. Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι την οικονομία καθώς δεν θα χαθεί πολύς χρόνος και κατά συνέπεια η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Η επίσπευση των εκλογών θα μπορούσε να προκληθεί από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ωστόσο θεωρούν σημαντικό να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα και να μην μετατεθεί ως εκκρεμότητα στην επόμενη κυβέρνηση. Η διενέργεια εκλογών στο ξεκίνημα του 2019 μέχρι πρότινος θεωρούταν το σενάριο με τις μικρότερες πιθανότητες, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσας κυβέρνησης τελειώνει. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει προχωρώντας σε εκλογές πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα Σκόπια, μεταφέροντας την «καυτή πατάτα» στη νέα κυβέρνηση.
-- Εκλογές τον Μάιο – το βασικό σενάριο. Η μεγάλη πλειοψηφία προβλέπει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο πριν τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το καλύτερο σενάριο, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους θα χαθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα δώσει ώθηση στην ψυχολογία και την αγορά, στο δεύτερο εξάμηνο πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πιο κοντά στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες και προτεραιότητες της οικονομίας. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, στοιχείο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
-- Εκλογές τον Οκτώβριο – το άσχημο σενάριο. Το χειρότερο σενάριο για την οικονομία είναι να φυτοζωούμε μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Δεν θεωρείται πλέον ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, ωστόσο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα στο γιατί η κυβέρνηση θα επέλεγε να παραμείνει μέχρι την τελευταία ημέρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 2019 το πιθανότερο είναι να περάσει ως άλλη μια χαμένη χρονιά, με αναιμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και το χειρότερο τις τράπεζες να μην πιάνουν τους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχρεώνοντας την επόμενη κυβέρνηση στην παροχή νέου πακέτου στήριξης. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολη την επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκλογές και χρηματιστήριο
Το 2018, έτος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 23,5% με τις τράπεζες να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Μάλιστα οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο εντάθηκαν μετά το περασμένο καλοκαίρι και την θεωρητικά επιτυχή, «καθαρή» έξοδο. Σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστές με το που υπάρξει υποψία εκλογών η αγορά θα αντιδράσει έντονα ανοδικά ενώ με την προκήρυξη των εκλογών τα κέρδη του Γενικού Δείκτη θα ανέλθουν σε διψήφιο αριθμό. Και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης που θα δώσει μεγάλο βάρος στην ανόρθωση της οικονομίας τότε η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί.
Κίνδυνοι και αβεβαιότητες
Οι εκλογές του 2019 πραγματοποιούνται με πολύ μικρότερο πολιτικό κίνδυνο καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για δραστικές ανατροπές, όπως έγινε το 2015 όταν ο Σύριζα προχώρησε σε μια τυφλή σύγκρουση με την ΕΕ οδηγώντας τη χώρα στα βράχια. Πλέον δεν υπάρχει κανένα αντιμνημονιακό μέτωπο, ούτε κάποιο ισχυρό κόμμα που να υπόσχεται επαναδιαπραγματεύσεις και μαγικές λύσεις. Η μεγάλη εστία ανησυχίας για τους επενδυτές είναι να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Υπενθυμίζεται ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με αναλογικό εκλογικό σύστημα και πολλοί φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει η χώρα θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας.