Στην Κομισιόν το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
Χωρίς την Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα του, ετοιμάζεται να συνεδριάσει το Euroworking Group στις 10 του μήνα, ενώ και στις Βρυξέλλες δεν κινείται φύλλο λόγω της αργίας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στην Αθήνα επικρατεί ηρεμία. Τουναντίον.
Όπως αναφέρουν πηγές στο economistas, από τις 15 του μήνα και μετά αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του ελληνικού σχεδίου για το «ξεφόρτωμα» των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, με την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση.
Επιβεβαιώνοντας, δε, τις πληροφορίες του economistas, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει στο ιταλικό μοντέλο, που στηρίζεται στη δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (APS) και στην παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση ομολόγων έναντι «απορρόφησης» προβληματικών δανείων 15- 20 δις ευρώ.
«Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος μετρά. Λογικά δεν θα απομακρυνθούμε από το ιταλικό μοντέλο», παρατηρούν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι όσο περισσότερες παρεμβάσεις επιχειρήσει κανείς σε αυτό το μοντέλο, τόσο περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί το σχέδιο.
«Αν αντιγράψουμε το ιταλικό μοντέλο, μπορούμε να τελειώσουμε σε καμιά εβδομάδα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η πετυχημένη εφαρμογή αυτού του σχεδίου στη γειτονική χώρα, λειτουργεί κατευναστικά τόσο για τις υπηρεσίες της Κομισιόν που θα πρέπει να το εγκρίνουν όσο και για τις αγορές.
Όσον αφορά, δε, στις προφανείς τεχνικές ιδιαιτερότητες όπως π.χ. το ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται ακόμα σε επενδυτική κατηγορία, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν εμπόδιο.
Το ξεκαθάρισμα του τοπίου στις τράπεζες κρίνεται ως βασική προτεραιότητα πριν η Ελλάδα ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, το γεγονός ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς «παίζει» στα όρια του 4,4%, σαφώς και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις αλλεπάλληλες αναταράξεις στη γειτονιά μας (Τουρκία, Ιταλία), ωστόσο η βασική πηγή ανησυχίας των επενδυτών παραμένει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
«Όταν φανεί ότι πάμε προς επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τότε τα ομόλογα θα πάνε καλύτερα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, με φόντο τη δημοσίευση του στρατηγικού πλάνου του ΟΔΔΗΧ, που προβλέπει άντληση κεφαλαίων 3- 7 δις ευρώ από τις αγορές στη διάρκεια του έτους.