Η Ευρώπη ξαναπαίζει καθυστέρηση -Συμφώνησαν στα εύκολα για το ρεύμα
Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να έχει «τσιμπήσει» γύρω στο 20% αυτόν το μήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να πτοούνται, ούτε να προβληματίζονται ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο να βρεθούμε πάλι προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Με φόντο την απόφαση της Κομισιόν να άρει όλα τα έκτακτα μέτρα- πλην της δυνατότητας κοινής προμήθειας φυσικού αερίου- θεωρώντας ότι λίγο ως πολύ έχει λήξει η κατάσταση συναγερμού, οι υπουργοί Ενέργειας συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν πώς θα αποφύγουν τα ίδια λάθη και πώς θα προστατέψουν νοικοκυριά- επιχειρήσεις με προληπτικά μέτρα, έτσι ώστε η Ευρώπη να μην ξαναπέσει θύμα κερδοσκοπικών ή γεωπολιτικών παιχνιδιών. Δυστυχώς το αποτέλεσμα- αν και λίγο ως πολύ αναμενόμενο- ήταν για μια ακόμα φορά κατώτερο των προσδοκιών.
“Το Συμβούλιο συμφώνησε τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με πρόταση κανονισμού σχετικά με την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της ενεργειακής αγοράς χονδρικής (REMIT). Η πρόταση αποσκοπεί στην υποστήριξη ενός ανοιχτού και θεμιτού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας χονδρικής, απαγορεύοντας τις συναλλαγές που βασίζονται σε εμπιστευτικές πληροφορίες και αποτρέποντας τη χειραγώγηση της αγοράς” αναφέρει το ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, επικυρώνοντας μια κατ’ αρχήν συμφωνία στα αυτονόητα. Τι γίνεται, όμως, με τα δύσκολα;
“Η πρόταση για το REMIT αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Τα υπόλοιπα μέρη της μεταρρύθμισης, που στοχεύουν να καταστήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βελτιώσουν την προστασία των καταναλωτών, θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο”, συνεχίζει το ανακοινωθέν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Ευρώπη πάει για το Χειμώνα, χωρίς να έχει ακόμα ένα πειστικό Plan B.
Στα καλά νέα, παρά το ότι η τιμή του φυσικού αερίου έδειξε σημάδια νευρικότητας, υποχώρησε αν και παραμένει γύρω στα 10 ευρώ υψηλότερα από το Μάιο. Ο καιρός στην Ευρώπη προβλέπεται να γίνει θερμότερος ενισχύοντας τη ζήτηση για κλιματισμό, άρα θα περίμενε κανείς να “τσιμπήσουν” φυσικό αέριο και ρεύμα. Ωστόσο, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πλήρης κατά 74%, επίπεδο ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους, και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει στόχο αποθεμάτων αποθήκευσης 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου κινούνται στα 35- 37 ευρώ ως το Νοέμβριο, ενώ και τα αντίστοιχα του ρεύματος στην Κεντρική Ευρώπη “παίζουν” στα 100- 120 ευρώ, όταν πέρσι τέτοια εποχή έφταναν ή ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ. Ποιος μπορεί, δε, να ξεχάσει τον Αύγουστο του 2022, όταν το φυσικό αέριο “έπιανε” τα 340 ευρώ και το ρεύμα “χτύπαγε” τα 500 ή και τα 600 ευρώ;
Από την άλλη, υπάρχει μια “μικρή” λεπτομέρεια, που οι Ευρωπαίοι μάλλον θέλουν να ξεχνάνε. Αν και η τιμή του ρεύματος έχει υποχωρήσει, έστω με τον όγκο των ενεργειακών κρατικών επιδοτήσεων, παραμένει υψηλότερη ως πολύ υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μέση τιμή κιλοβατώρας στην ΕΕ, για ένα μέσο νοικοκυριό, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν 0,218 ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 0,22 ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 έφτασε στα 0,284 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση τιμή κιλοβατώρας για μια μικρή επιχείρηση ήταν 0,145 ευρώ, ανέβηκε στα 0,156 ευρώ και έφτασε στα 0,249 ευρώ.
Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, όταν θα αρθεί και το τελευταίο μέτρο στήριξης ως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ζητούν ή μάλλον απαιτούν, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Eurogroup...